Arama-kurtarma görevlerinde hamam böceği kullanılacak

Arama-kurtarma görevlerinde hamam böceği kullanılacak

Araştırmacılar, arama-kurtarma görevleri için sıradışı bir yöntem geliştirerek hamam böceği kullanmaya başladı. Hamam böceklerinin üzerine yerleştirilen mini bilgisayarlar sayesinde keşif daha hızlı yapılıyor.

Bilim insanları doğal afetler sonrasında arama-kurtarma çalışmalarında kullanılacak alternatif yöntemlere bir yenisini ekledi. Enkazda insan ve ağır makinaların çalışması hem tehlikeli hem de verimsiz olduğu için araştırmacılar hamam böceklerini kullanmayı denemeye başladı. Minik böcekler enkazdaki en dar alanlara girerek orada keşif yapabiliyor.

Singapur, Çin, Almanya ve Birleşik Krallık’taki kurumlarla bağlantılı bir araştırma ekibi çalışmayı yürüttü. Ekip, bir böcek-bilgisayar hibrit sistemi geliştirdi. Sistemlerini bir makale ile açıkladılar ve çalışma şu anda arXiv‘de ön baskıda.

MADAGASGAR TISLAYAN HAMAM BÖCEĞİ KULLANILIYOR

Teknik, mikroteknolojiyi canlı bir Madagaskar tıslayan hamam böceğinin yaratılış harikası becerileriyle birleştiriyor. Bu hamam böcekleri üzgün ve sinirli olduklarında çıkardıkları tıslama sesi ile bilinir. Aynı zamanda arama-kurtarma görevi için sırt çantası taşımada iyi bir aday. Çünkü kanatları yok.

Araştırmacılar böceğe takmak için bir sırt çantası oluşturdu. IR kamera, iletişim çipi, CO2 sensörü, mikro denetleyici, flash bellek, DAC dönüştürücü ve IMU’yu barındıran birbirine bağlı beş devre kartından oluşuyor. Daha sonra bu sırt çantasını hamam böceğinin arkasına yapıştırdılar.

ANTENLERİNE ELEKTROT YERLEŞTİRİLDİ

Araştırmacılar ayrıca hamam böceğinin kafasındaki anten benzeri uzantılara (cerci) elektrotlar yerleştirdi. Normalde hamam böcekleri yönüne karar vermek için cerci’yi kullanır. Ancak elektrotları yerleştirince sırt çantası sağ veya sol cerci’ye çok küçük elektrik sarsıntıları göndererek hamam böceğinin istenen yöne dönmesini sağlıyor.

Ekip, hamam böceğinin doğru kişiyi bulmasına yönelik bir deney yaptı. Araştırmacılar, böceğin kişiyi bulduğunu açıklayarak başarılı olduklarını belirtti. Gerçek arama-kurtarma operasyonlarında kullanmak amacıyla tasarımlarını geliştirecekler.

Shiftdelete

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.