Aral Gölü ormana dönüşüyor

Aral Gölü ormana dönüşüyor

Kuruyan Aral Gölü'nnü zeminindeki zararlı tozların çevre şehirlere aşınımının engellenmesi için 1 milyon hektar alana ağaç dikilecek

Özbekistan Tabiatı Koruma Komitesi kuruma noktasına gelen Aral Gölü’nün zemininde 2030 yılına kadar 1 milyon hektar ormanlık alan oluşturulacağını açıkladı.

Komite tarafından yapılan açıklamada "Bu proje yıllık 40-50 bin hektarlık alana ağaç dikmek suretiyle 2030 yılına kadar tamamlanacak. Ormanlaştırma uzun vadede Aral’ın kurumasından sonra ortaya çıkan doğal felaketi önlemede esas eylem olarak görülüyor” denildi.

Projeye göre öncelikle Karakalpakstan ilinin Akpetki bölgesinde 200 bin hektar, Kızılkum çölünde 120 bin ve Buhara ilinde 40 bin hektar alan acil ağaçlandırma alanları olarak belirlendi.
Çöl bitkileri ve ağaçlarının dikilmesi susuz kalan Aral Gölü sahnesindeki zehirli toz ve kumların yüzlerce kilometrelik komşu alanlara yayılmasını önleyecek.

Kazakistan ve Özbekistan sınırında bulunan Aral Gölü, dünyanın dördüncü büyük iç gölü idi. Ancak Sovyetler Birliği’nin pamuk politikaları sonucu son 40 yılda gölün suyu beş kat azalarak neredeyse kuruma noktasına geldi. Gölde balık kalmadı, rüzgarın ortaya çıkan zararlı kumları ve tozları çevre bölgelere dağıtması sonucu insan sağlığı ve tabiat ciddi şekilde zarar görmeye başladı.

1993 yılında Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan Aral Gölü’nü Kurtarma Uluslararası Fonunu kurdu. Bu Fon 2008 yılından bu yana BM Genel Kurulu'nda gözlemci statüsüne sahip. Fon üyesi ülkeler 2003-2010 yılları arasında zararların giderilmesi için 2 milyar dolar ayırdı.

Şu anda Fon, BM, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa Birliği ve bağışçı ülkelerin katılımıyla 2011-2015 yıllarda gerçekleştirilmesi planlanan üçüncü programın uygulanmasına devam ediyor. 300'den fazla proje içeren bu programın uygulanması için 8,5 milyar dolar kaynak kullanılacak.

Dünya Bülteni 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.