Arakan Müslümanları, 'darbe'den endişeli

Arakan Müslümanları, 'darbe'den endişeli

Myanmar seçimlerinde ne aday olmalarına ne de oy kullanmalarına izin verilmeyen Arakanlı Müslümanlar, hafta sonu yapılan seçimi asker muhalifi Kyi'nin ezici bir üstünlükle kazanması sonrasında, ordunun darbe yapacağı endişesi yaşıyor

Myanmar'da hafta sonu yapılan seçimleri  muhalif Aung San Suu Kyi'nin partisinin kazanması, bölgede yaşayan Müslüman halkı endişelendiriyor.

Arakan haber ajansı tarafından verilen bilgilere göre, eski adı Burma olan Myanmar'ın başkenti Yangon'daki camilerin birinde, Müslümanlar, dinin siyasi çıkarlar için kullanıldığı ve Müslümanlar'a karşı düşmanca söylemleri içeren kampanyaların ardından, seçimlerden sonraki aşama için endişeli olduklarını ifade ettiler.

Seçim günü 33 yaşındaki Mio, Fransız basınına verdiği demeçte; "Özellikle, bu seçimlerin en şanslı adayı Myanmar muhalefet lideri Aung San Suu Çii kazanırsa, seçimlerden sonra olacaklardan korkuyoruz. Tıpkı 1990 yılında olduğu gibi, radikallerin muhalefet liderinin kuracağı yeni hükümete darbe yapması bekleniyor." dedi. iddiasında bulundu.
Myanmarlı birçok seçmen, ordunun 1990'da yaptığı gibi bu seçimde de mağlubiyeti kabul etmeyeceğini düşünüyor. Suu Çii'nin kazandığı seçimlerin sonuçları cunta yönetimi tarafından tanınmamış ve çok sayıda muhalif politikacı sürgüne gitmişti. Suu Çii de bu tarihten sonraki 20 yılın büyük bölümünü ev hapsinde geçirmişti.

"ÖZGÜR DEĞİL AMA ADİL"

Bu arada seçim sonrası ilk açıklamasını yapan Suu Çii, seçimlerle ilgili özgür değil ama adil değerlendirmesi yaptı. Myanmar halkını kutlayan Suu Çii, "Muhtemelen Parlamento'nun yaklaşık yüzde 75'ini alacağız" dedi. Ordu tarafından yazılan anayasaya göre; Cumhurbaşkanı olma hakkı bulunmayan Suu Çii, "Cumhurbaşkanlığı için birini bulacağını" söyledi. Seçimin sobote edilip edilmeyeceği yönündeki soruya ise Suu Çii, "Halkın iradesini sabote etmiş olurlar" yanıtını verdi.

İktidardaki ordu destekli Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) de seçimi kaybettiğini kabul etti.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Müslümanların aday da olamadığı oy da kullanamadığı seçimlerden memnuniyetini dile getirdi. Ülkedeki ABD Büyükelçiliği'nin seçimlere katılım oranı ve halkın oy kullanma konusundaki isteğinden etkilendiğinin altını çizen Earnest, seçimde tüm kesimlerin ve etnik grupların temsil edildiğini öne sürdü.
Fakat 51 milyonluk nüfusunun yüzde 5'ini oluşturan Müslümanların aday olmasına ve oy kullanmasına izin verilmedi. Suu Çii'nin partisi NLD ise Arakan Müslümanları konusundaki sessizliği ve diğer etnik halkların siyasi hak ve özgürlükleriyle ilgili duruşu nedeniyle eleştiriliyor.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.