Arafat’a hareket

Mekke’de terviye günü, Arafat’tan bir gün önce, hareketlilik, heyecan dorukta. Bütün hacılar ihramlarını giymişler. Bir kısmı beş vakit namazı Mina’da kılmak için sabah erken yola koyuldular. Harem-i Şerif'ten itibaren Mekke sokakları insanlar ve arabalarla dolu olarak adeta akarcasına hareket halinde, LEBBEYK  zikirleriyle çınlıyor.

Bu hal kelimelerle ifade edilemez, o heyecan, zikir, dua ve ihlâs ancak yaşanır, hissedilir.

Büyük bir kısım hacılarımız da ihramlarını giymiş Arafat’a direk çıkıyorlar. Bu gün hacıların arasında olmak lazım. O kadar heyecanlılar ki, etkilenmemek mümkün değil. Arafat’a çıkma heyecanı ile ağlayan, tansiyonu yükselen, kendinden geçen o halis insanlarla hem hal olmak çok güzel bir şey. 

Yetkililer de haccın esas rüknü olan Arafat vakfesi ve daha sonra Müzdelife vakfesi, Mina’da şeytan taşlamak hareketini en rahat ve güzel bir şekilde tamamlanması için hummalı çalışıyorlar.  

Duaların kabul edildiği, büyük bir cemaatin ayı anda semalara avuç açıp hep beraber yalvarışları, ağlayıp sızlayarak Allah’tan dilemeleri rahmetin celbine vesile oluyor.  Ben şahsen bu heyecanı halis hacılarımızın elektrik akımı gibi etkilenmeleriyle yaşarım. Allah’a hem şükür hem dua ederim ki, bu heyecanı ömrümüz boyunca yaşatsın. “Duanız olmasaydı ne ehemmiyetiniz var” hakikatini hacda bilhassa Arafat’ta herkes derecesine göre hisseder.

Arafe günü bin ihlas okumak Üstad Bediüzzaman'ın hep yaptığı ibadetlerdendir. Bu ihlâs suresini bin kere  Arafat’ta okumak daha da bir haz veriyor.

Diyanet İşleri Başkanlığının çadırında merkezi sistem ile yapılan duaya bütün hacılar kendi çadırlarında ağlayarak amin demeleri haccın en manalı anı oluyor. Arefe günü sabah namazından itibaren yirmi üç vakit farz namazlarından sonra okunması vacip olan teşrik tekbirlerine, taş da,  toprak da, ağaç da, her zere  dahi iştirak ediyorlar.

Yarab! Arafat’a yapılan ve yapılacak olan dualar hürmetine, bütün Müslüman’ların günahını affet. Bütün Müslüman’ların, hassaten Nur talebelerinin arasına muhabbet, birlik, beraberlik nasip et. Amin

[email protected]

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.