Araç sahipleri dikkat: 2500 lira ceza yazılıyor

Araç sahipleri dikkat: 2500 lira ceza yazılıyor

2019’la birlikte sadece egzoz muayenesi yaptırmayan değil, hileli yöntemlerle muayeneyi geçen araçlara da ceza yağacak. Bu durum sadece muayenesi olmayan 6.3 milyon aracı değil, birçok araç sahibini yakından ilgilendiriyor. Egzoz muayenesi yaptırmayana bi

2019’la birlikte Türkiye’nin dört bir yanında, pek çok farklı alanda çevre kirliliğinin önlenmesi harekatı başlayacak. Çevre kirliliğini önlemeye yönelik çarpıcı düzenlemeler içeren AK Parti teklifine göre araç sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren bir düzenlemeye imza atılacak. Milliyet'te yer alan habere göre, karayolunda seyreden motorlu taşıtlar denetlenecek, egzoz muayenesi yaptırmayana bin 250 TL, bu yolla çevreyi kirleten araç sahiplerine 2 bin 500 TL ceza uygulanacak.

Yayımlanan son resmi istatistiklere göre Türkiye’deki 22 milyon aracın, 6.3 milyonu egzoz muayenesini yaptırmamış durumda. Dolayısıyla trafik ve çevre standartlarına aykırı yollarda dolaşıyor. Bu araçlara, muayene yaptırmadığı taktirde, üstelik bir de çevreyi kirletiyorlarsa, kesilecek olan toplam ceza tutarının boyutu 23.5 milyar lirayı bulacak.

Testi hileyle geçiyorlar
Konuyla ilgili ceza düzenlemesini de içeren teklifte, önemli tespitlere de yer veriliyor. Buna göre, egzoz emisyon ölçümlerinde emisyon kontrol sistemi çalışmayan araçlar bu sistemleri ölçüm öncesinde düşük bedelle kiralamak suretiyle ölçümden geçmekte. Daha sonra bu sistemleri tekrar söküyorlar. 1 veya 2 yıllık ölçüm geçerliliği bulunan bu taşıtlar, ölçüm geçerlilik tarihine kadar yüksek emisyonlara sebebiyet vererek trafikte seyrediyor. Egzoz ölçümü yapanlar kontrolü geçemedikleri taktirde idari para cezası uygulanacak. 2019 yılıyla birlikte bu cezaların tutarı enflasyon güncellemesi sonrası daha da yükselecek.

Araç muayenesi randevulu egzoz testi randevusuz
Araç muayanesi ve egzoz gazı emisyon ölçümünü 81 ildeki TÜVTÜRK araç muayene istasyonları yapıyor.
Muayane için plaka ve ruhsat seri numarası ve ilgili şehri girdikten sonra internetten randevu alınabiliyor.
Tüvtürk’ün sabit istasyonlarında randevusuz egzoz ölçümü yapılıyor.
Egzoz için gerekli bu ölçüm yapılmazsa araç “ağır kusurlu” olarak görülüyor.
Araç muayenesinden önce aracın trafik ve GOS kaçak geçicezası borç durumunu kontrol etmek gerekli. Borçlu araçlara muayene yapılmıyor.
Ruhsat, trafik sigortası, LPG belgeleri araçla birlikte sunulmalı.
İlk yardım çağrısı, üçgen reflektör, yangın söndrüme cihazı, stepne de araçta bulunmalı.
Otomobil, minibüs için 227 TL; otobüs, kamyondan 306 TL; traktör ile motosikletten 116 TL ücret alınıyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.