Ankara, Said Nursi’den tedirgindi

Bediüzzaman Ankara’daydı. Bu ikamet ettiği son ziyareti olacaktı. Sisli bulutların kapladığı, fitnenin kazan kaynattığı, demokrasi suyunun ısıtıldığı, ihtilal kokularının geldiği bir demde Ankara’daydı. Uzun kalmaya gelmişti. Ama O’nun manevi canipten hissettiği ve maruz kaldığı hadiseler, bir yolculuğun ve hızlanan seyahatlerin ayrı bir manasına işaret ediyordu.

Medya Üstadın peşindeydi. Her anını izliyorlardı. CHP’nin pravdası Ulus gazetesi ve onun güdümündeki basın Bediüzzaman için özel muhabirler görevlendirmişti.
5 Ocak 1960 tarihli gazete manşetlerinde yine Bediüzzaman vardı. Başını Ulus gazetesinin çektiği Ankara haberlerinde Cumhuriyet ve Hürriyet geri kalmıyordu.
***
Talebesi Said Özdemir tarafından bir ev kiralanmıştı Üstada. Ankara’nın derin, puslu ve ifsat komitelerinin cirit attığı havası ve İnönü şürekası, Üstadın Ankara ziyaretinden ve bir müddet kalma arzusundan son derece rahatsızdılar.

Bu gergin zeminde, Bediüzzaman ahir ömrünün son demlerine tekabül eden vasiyet niteliğindeki manifestosunu talebelerine ders verir.

Vefatından önce verdiği en son dersini Ankara’da  yapar. “Hariçteki cihat başka, dahildeki cihat başkadır” der. Bu dersinin ilk cümlesi “Vazifemiz Müspet hareket etmektir. Menfi hareket değildir” mesajı ile başlar. “Asayişi netice veren müspet iman hizmeti içinde her türlü sıkıntıya karşı sabırla şükürle mükellefiz…”

Hayat hızlanmış, felaket hızlanmış, musibet kapıdadır. Manevi kopuşun yaşanacağı günleri görür ve diyalogun koptuğu Ankara’da hükümetin tedirginliğini ve ürkekliğini hafifletme adına ve asayişe duyduğu hassasiyetle Ankara’dan ayrılma fikri ağır basar..

Kiralanan evde sadece bir gece kalır ve aniden Ankara’dan ayrılır. Vali ve Çankaya kaymakamı tedirgindir. Hükümet bu gelişten, CHP’nin hazımsızlığından dolayı  telaşlanmıştı.

6 Ocak 1960 tarihli gazetelerin haberleri bu ayrılışa aittir. Cumhuriyet, “Said Nursi’nin yurtiçi gezisi devam ediyor” derken, Milliyet “Said Nursi esrarengiz gezilerine devam ediyor” diyecekti. Hürriyet ise “Said Nursi ani olarak Ankara’dan cerre çıktı” şeklinde duyurdu.

Ankara’dan ayrılıp Konya’ya giderken, Ankara il sınırları içinde Ankara emniyetince, sonrasında Konya emniyetince takip edilmişti.
Üstadın Konya’ya uğraması, “Konya’ya son 20 günde üçüncü gelişi” olarak basına düştü.
Konya’da Mevlana ziyaretinden sonra Isparta’ya geçer.

(Devam edecek)

İLGİLİ HABER: BEDİÜZZAMAN'IN SON 60 GÜNÜ

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum