Anız yakanlara 5 yıl destek primi verilmeyecek

Anız yakanlara 5 yıl destek primi verilmeyecek

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, anız yakıldığı tespit edilen tarla sahipleri veya kiraya veren üreticilere destekleme ödemelerinden 5 yıl men edilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Söğüt, “Bilindiği gibi toprak, hava ve su dünyadaki canlılığın devam etmesini sağlayan ana unsurlardır. Hava canlıların nefes almasını sağlar. Su canlıların yaşamalarını devam ettirmeleri için gerekli bir kaynaktır. Toprak yaşamamızı devam ettirecek besin ve gıdaların üretilmesi için çok önemlidir. Toprak nedir? diye sorduğumuzda eminim ki toprağın önemini ve değerini belirten birçok cevap alırız. Evet toprak; canlılar için vazgeçilmez hayat kaynağıdır, bitki örtüsü için ana beslenme kaynağıdır. Bütün canlıların temel beslenme kaynağıdır. Canlı ekosistemini devam ettiren örtüdür. Toprak yer altı sularının süzülerek canlıların kullanabileceği hale getiren bir doğal arıtmadır. Toprak inorganik besin ve su kaynağıdır. Kısacası toprak hayattır. Toprağın önemini daha iyi anlayabilmek için bir gram toprağın içerisinde milyonlarca canlının bulunduğunu bilmek yeterlidir. İnsanların ve diğer bütün canlıların beslenmesinde en temel kaynak toprağın en üst tabakasıdır. Ekosistemin devamı için bu tabakada bulunan canlıların her biri ayrı bir öneme haizdir. Çukurova'nın kalbinde yer alan ilimiz, verimli toprakları, uygun hava şartları ve ürün çeşitliliği ile ülkemiz tarımsal üretiminde çok önemli bir yere sahiptir. İnsanların temel ihtiyacı olan gıda üretiminin devamı için, hayati öneme sahip topraklarımızı korumak boynumuzun borcudur. Bu toprakların verimliliğinin devamını sürdürmek hepimizin sorumluluğundadır” diye konuştu.

ANIZ KONUSUNDA ÇİFTÇİLERE UYARI

Çukurova topraklarından yılda en az iki ürün alındığını hatırlatan Söğüt, “1. üretimin ardından toprak hazırlığının hemen gerçekleştirilip 2. ürünün ekimine hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Çiftçilerimiz bu dönemde bir an önce toprağın hazır hale gelmesi ve mazot tüketimini azaltmak adına bilinçsizce anızları yakma yoluna gitmektedir. Değerli çiftçilerimiz; anızı yakan çiftçiler doğru bir iş yaptıklarını zannederler ve bu işin sadece olumlu taraflarını göz önüne alarak bunu yaparlar oysa birde madalyonun öteki yüzü vardır yani anız yakmanın toprağa bitkiye ve çevreye verdiği zararlar. Bunları sıralayacak olursak; toprak verimliliği azalır. Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir. Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir. Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erozyona (taşınarak) uğrar. Toprak yorgunluğu artar. Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz. Doğal denge bozulur. Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar. Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmaktadır. Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır” dedi.

ANIZ YAKAN ÇİFTÇİYE CEZA YOLDA

Toprağın önemine dikkat çeken Ahmet Söğüt, şunları aktardı: “Toprak canlıdır, üretkendir, besleyicidir, toprak candır. Anız yangınları ile bizler sadece toprağa değil çevremize de, insanlarımızın, çocuklarımızın sağlığına da zarar vermekteyiz. Takdir edersiniz ki bunun vebali çok büyüktür değerli çiftçilerimiz. Tarım alanlarında hasattan sonra yaşanan yangınları önlemek için aaliliğimiz koordinatörlüğünde Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, polis ve jandarma teşkilatıyla ortak çalışmalar yapmaktayız. İl Müdürlüğü olarak ilçelerimizde çiftçi toplantıları, eğitimler düzenlenmekte ve anız yakmanın insana, çevreye ve toprağa verdiği zararlar anlatılmaktadır. Bununla beraber anız yakıldığı tespit edilen tarla sahipleri veya kiraya veren üreticilerin 5 yıl destekleme ödemelerinden men edilmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Anız yaktığı tespit edildiği taktirde, 2872 sayılı çevre kanununun 20. maddesinin (1) bendine göre her dekara anız için 38.71 TL idari para cezası kesilmektedir. Anız yakılan alan orman ve sulak alanlara bitişik yerler ve meskun mahallelerde olması durumunda ise ceza 5 kat arttırılarak uygulanmaktadır. Çiftçilik bir gönül mesleğidir. Eminim ki anız yakmanın faydadan çok zarar verdiğini anladıklarında hiçbir güç çiftçiye anız yaktıramaz. Değerli çiftçilerimiz, anız yakarak geçim kaynağınız olan toprağı fakirleştirip öldürmektesiniz. Bunu görmeli ve anız yakmayı bırakmalısınız.” 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.