Anestezi öncesi beyin faaliyetinin ölçülmesi öneriliyor

Anestezi öncesi beyin faaliyetinin ölçülmesi öneriliyor

Ameliyat edilecek hastalara verilecek anestezinin dozunun belirlenmesinde, hastanın beyin faaliyetini ölçmenin etkili bir yöntem olabileceği bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Cambridge Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırma, ameliyattan önce hastanın beynindeki elektriksel aktivitenin okunmasının, diğer bir deyişle EEG işleminin yapılmasının, anestezinin dozunun daha doğru ayarlanmasını sağlayabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, beyinlerinde elektriksel devreler arasında bağlantı daha etkin olan veya devrelerin "gevezelik ettiği" kişilerin, ameliyat sırasında daha yüksek dozda anesteziye ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

Sonuçları PLOS Computational Biology dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde yaygın kullanılan bir anestezi olan "propofol" verilen 20 sağlıklı gönüllünün beyinlerinde elektriksel sinyallerde oluşan değişiklikler gözlendi.

Daha sonra gönüllülerden farklı sesler duyduklarında farklı düğmelere basmaları istendi. Maksimum doza ulaşıldıktan sonra bile bazılarının düğmelere basmaya devam ettiği, diğerlerinin ise bilinçlerini yitirdiği görüldü. En yüksek dozda bile bilincini kaybetmeyen hastaların beyinlerindeki elektriksel devreler arasında bağlantının çok aktif olduğu belirtildi.

İngiltere'de Anestezi Uzmanları Kraliyet Okulu'nun yöneticilerinden doktor Richard Marks, araştırmayla ilgili olarak, "bir hastanın bilincini kaybedip kaybetmediğini söylemenin aslında zor olduğunu" ifade ederek, "Bize bu konuda yardım edecek güvenilir, kesin ve kolay bir yönteme ihtiyacımız var" dedi.

Günümüzde anestezinin dozu, kişinin kilosuna göre ayarlanıyor. Yüksek dozda anestezinin, kalp krizi ve inme gibi yan etkileri olduğu biliniyor.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.