Anaokullarında kırmızı listeye uyulmuyor

Anaokullarında kırmızı listeye uyulmuyor

Anaokulları'nda Halk Sağlığı Kurumu tarafından belirlenen kurallara uyulmuyor.

Doğal yiyeceklerin verilmesi gerekiyor; ancak İstanbul’daki bazı anaokullarının mönülerinde son derece ucuza satılan hazır meyve suları, kola, elma şekeri, kendine yer bulabiliyor. Bu durum, özel günlerde daha da ‘raydan’ çıkabiliyor

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun çocukların tüketmemesi gereken gıdalarla ilgili hazırladığı ‘kırmızı’ listeye, devlete ait ya da özel kimi anaokullarında uyulmuyor.

Habertürk'ün haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sağlık Bakanlığı, obezite ve diyabetle mücadele kapsamında, bu eğitim yılı başında, okul kantinlerinde satışını uygun gördükleri ve görmedikleri gıdaların listesini açıkladı.

Buna göre, gazlı içecekler, aromalı içecekler (soğuk çay), kolalı içecekler, kızartmalar, cipsler, tüm çikolata ürünleri, tüm şeker ve şekerleme ürünleri (jöle şekerleme, sert şekerleme), gofret, kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donut, parfe, mozaik pasta, muffin, cupcake), hamurlu şerbetli tatlılar ‘kırmızı’ listeye alındı ve bu ürünlerin okul kantinlerinde satışı yasaklandı. Ancak okullarda toplu beslenme hizmetlerinin kaliteli ve dengeli olmasına yönelik yapılan bu listelere, bazı anaokullarında ‘keyfi’ olarak uyulmadığı ortaya çıktı. Habertürk, yaptığı araştırmada, devlete ait ya da özel kimi anaokullarında, çocuklara aylık beslenme mönüleri kapsamında ambalajlı abur cubur, şekerleme, aromalı içecek, çikolata, gofret, kek, kızartma gibi ‘kırmızı’ listedeki ürünlerden verildiğini belirledi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun, okul öncesi ve okul çağındaki çocuklara yönelik hazırladığı beslenme önerilerinde, mönülerde süt, ayran, limonata, haşlanmış yumurta, zeytin, söğüş salata, menemen, bitki çayı, bal, mevsim meyveleri gibi gıdalara yer verilmesi öngörülüyor. Tatlı önerileri arasında ise kek, doğal limonata, doğal meyve suyu, muhallebi, cevizli kurabiye gibi gıdalar var. Ancak İstanbul’daki bazı anaokullarının mönülerinde son derece ucuza satılan hazır meyve suları, kola, elma şekeri, kendine yer bulabiliyor. Bu durum, özel günlerde daha da ‘raydan’ çıkabiliyor.

ANNELER ŞİKÂYETÇİ

Çocukların tüketmemesi gereken ‘kırmızı’ listeden gıdaların bazı anaokullarında ve kreşlerde mönülere konulmasına, anneler de tepkili. Kimi anneler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Alo 172 hattını arayarak şikâyette bulunuyor. İşte, annelerin şikâyetlerinden bazı çarpıcı örnekler...

HAZIR MEYVE SUYU
“Çocuğum sürekli organik beslensin, dışarıdan hiçbir şey yemesin diyen aşırı tutucu annelerden değilim. Ama ne kadar geç tadarlarsa o kadar iyi.”

HAZIR GIDANIN OLMADIĞI OKUL İSTİYORUM
“Abur cuburun, hazır gıda ve meyve sularının olmadığı, bahçede de masaların ve yemek faaliyetlerinin olduğu bir okul istiyorum.”

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.