Anadolu’yu bütün kanatlarıyla İslam ayakta tutuyor

Anadolu’yu bütün kanatlarıyla İslam ayakta tutuyor

Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman: İslam bugün ciddi toplumsal kırılmaların engeli...

Risale Haber-Haber Merkezi

Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, "Anadolu’yu ve kenti bütün bu çatışmalar içinde Kürtler ve Aleviler olarak, yani bütün kanatlarıyla İslam ayakta tutuyor" dedi.

Star'dan Fadime Özkan'a konuşan Kahraman'ın sözleri şöyle:

Son dönemi evvelki evrelerden ayıran yeni bir durum mu var? Sonuçta Anadolu’ya çekilmiş imparatorluk bakiyesi bu halklar bütünü “bir millet” değil midir?

Şimdi Osmanlı ve millet deyince dinsel grupları dile getirirsiniz. Bunun da bir gerçeği var. Bugün de Anadolu’yu ve kenti bütün bu çatışmalar içinde Kürtler ve Aleviler olarak, yani bütün kanatlarıyla İslam ayakta tutuyor. Modernleşmemizin en önemli zaaflarından biri bu. Sekülarizm önemli ama toplumsal sorunları çözmekte çok da yeterli olmadı. Aksine kendine göre bir çatışma kültürü de yarattı. Doğaldı. Modernleşme bu yanıyla her toplumda gerginlik yaratır. Onu aşacak başka dinamiklerin gelişmesi gerekirdi. Mesela orta sınıfların güçlenmesi. Bu sınıf bugün gelişiyor ama katı seküler bir dinamikle değil, tersine gelenekçilik yani Müslümanlık anlamına gelen bir muhafazakarlıkla. Dolayısıyla İslam bugün kentsel alanda görülen gerilimin nedeni ama daha ciddi toplumsal kırılmaların da engeli. Şimdi daha da önem kazanan unsur, gerçekten pozitif bir laikliktir. Eski katı, negatif laiklik değil kuşatıcı ve üretken bir laiklik, onunla zaten sorunu olmayan taşrayı da kentsel eliti de rahatlatacaktır ki, bunu demokratik bir uzlaşmanın, sözleşmenin ilk hamlesi olarak görmek gerekir.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.