Dr. Bilal TANRIVERDİ

Dr. Bilal TANRIVERDİ

İslam ve Amerika az bilinen 9 tarihi gerçek

ABD’deki Mekke ve Medine isimli şehirler

Bu bazılarını şaşırtabilirken, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki siyasi iklimin ışığında, İslam ve Müslümanların ABD ile uzun bir ilişki geçmişi vardır aslında...

Hatta Amerika’nın birçok yerinde Mekke ve Medine ismini taşıyan kasabalar yerler halen bile mevcuttur.

İşte muhtemelen az bilinen 9 şey:

1.Amerika Birleşik Devletleri ile diplomatik ilişki arayan ilk ülke 1777'de Müslüman ülke Fas'tır. Bu antlaşma, ABD tarihinde bugüne kadar türünün en uzun süredir devam eden sürekli anlaşması olmaya devam ediyor.

mektup-002.jpg

2-1776 Bağımsızlık Bildirgesi'nin ana yazarı Thomas Jefferson, 1765'te Kuran'ın bir nüshasını satın aldı ve Arapça okudu. Bu nüsha, Jefferson tarafından kuruma satılan kitaplar arasında Kongre Kütüphanesi'nde bulunabilir.

jefferson.jpg

3.Amerika kıtasına ilk gelen Müslüman, Faslı köle Estevanico'dur. 1528'de, o günkü Galveston, Teksas yakınlarında gemi enkazı geçirdi. Amerika'nın Güneybatısını gezdiği biliniyor.

medina.png4. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Medine denen en az bir düzine yerleşim yeri ve Mekke denen sekiz yer vardır. 1818'de kurulan Ohio, Medina, başlangıçta Mekke olarak adlandırılıyordu. Şehir, komşu yerleşim yerinin Mekke olarak da adlandırılması nedeniyle yeniden adlandırıldı.

Medina ABD'nin Ohio eyaletine bağlı Medina ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 26.678'dir. (https://tr.wikipedia.org/wiki/Medina,Ohio)

Medine şehrinin Belediye web sitesi: https://www.medinaoh.org/

Amerikalı Akademisyen Stephen Taylor yakın dönemde yaptığı araştırmalarını birçok uluslararası yayında kendi çektiği fotoğraflarıyla da belgelemiştir.

Taylor ABD’deki yerleşim yerlerinin isimleri hakkındaki kapsamlı araştırmasının birçok yerinde şunları kaydetmiştir; ‘Aslında Indiana, Mekke adında bir “kasaba” (daha çok bir nokta gibi) yakınlarında büyüdüm. Şaşırtıcı şekilde, bir keresinde yerel bir öncü mezarlığında Arapça yazılmış bir mezar taşına rastladım. Arapça okuyamıyorum ama orada gömülü adam 1917'de ölmüş. Suriyeli ya da Lübnanlı bir tüccar olsaydı, demiryolunda çalıştıysa ya da göçmen kömür madencisi olsaydı (bunda mayınlar vardı) şaşırmam. Bir asır önce Indiana'nın bir parçası. Mekke denen bir yere gömülmek isteyebilirdi. Bir iş arkadaşım bunun sonunda "Allah fatiha" yazdığını söylüyor, yani kesinlikle bir Müslüman mezar taşı. Fotoğraf bana ait. 100 yıldır oradaydı.”

mezar.jpg

Meraklısı için ayrıntılı bilgi : https://www.quora.com/Why-do-some-US-places-have-Muslim-names-For-example-Medina-in-Washington-Mecca-in-California-and-so-on-Can-someone-tell-me-why-they-were-named-after-Muslim-cities-Is-it-because-they-were-found-or-discovered-by-Muslims

5.Tarihsel belgeler, birçok Müslümanın Amerikan Devrim Savaşı'nda savaştığını doğrulamaktadır. Bunlar arasında Yusuf bin Ali ve Bumpett Mohamed de var.

6. İslam, Kongre Kütüphanesi'ndeki Thomas Jefferson Binası'nın ana okuma odasının kubbesindeki bir duvar resmi olan Medeniyetin Evrimi'nde tasvir edilen dönemlerden biridir.

duvar-003.jpg

7. Hz. Muhammed (asm), ABD Yüksek Mahkeme binasının duvarında tarihin büyük liderleri arasında temsil edilmektedir.

8. İlk önemli sayıda Müslüman 400 yıl önce Amerika'ya geldi. Amerika Birleşik Devletleri'nde 600.000 ila 1,2 milyon Afrikalı Müslüman köle olduğu tahmin edilmektedir.

Bir kongre üyesinin torunu, plantasyonundaki köleleri şöyle tarif etti: "Afrika'nın en karanlıklarından taze, bazı Mauritialılar veya Arap kökenli, sabah, öğleden sonra ve akşam Allah'a dua eden dindar Müslümanlar geldi."

afrika.jpg

9. Deniz Piyadeleri subayları, tarihi Derna Savaşı'ndan sonra ilk olarak 1805'te Kuzey Afrika'daki Memluk şefi tarafından Teğmen Presley O'Bannon'a sunulan Memluk Kılıcını tutuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum