Amerikalılar buzdolabındaki yiyeceklerin yarısını çöpe atıyor

Amerikalılar buzdolabındaki yiyeceklerin yarısını çöpe atıyor

Aşırı büyük porsiyonlar, şekerli ve yağlı yiyecekler, obezite hastalığının yaygın olması ABD'ye has sorunlar olarak görülmekte

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) gıda sektörü ve bu konudaki tüketici alışkanlıklarının gösterdiği farklılık her zaman dikkat çekici bulunmuştur. Aşırı büyük porsiyonlar, şekerli ve yağlı yiyecekler, obezite hastalığının yaygın olması ABD'ye has sorunlar olarak görülmekte.

Yapılan bilimsel bir araştırma ABD'deki bu olumsuz tabloya yeni bir bulgu daha ekledi. Ohio ve Louisiana Devlet Üniversiteleri'nde yapılan bir araştırmaya göre ülkede satın alınıp evlerde buzdolabına giren yiyeceklerin yaklaşık yarısı çöpe gidiyor.

Bilim insanları ABD halkının buzdolabı temizliği, yiyecek stoklama alışkanlığı ve hangi tür gıda ürünlerini tercih ettiği konusunda 307 kişiyle görüştü. Daha sonra 169 kişiyle ekstradan bir anket çalışması yapıldı. Araştırmaya katılanlara buzdolaplarında meyve, sebze, et, süt ve benzeri ne tür yiyecekleri sakladıkları soruldu. Araştırma sonuçlarının doğruluğunu artırmak için, bazı kişilerin buzdolaplarında depolanan yiyecekler bir hafta daha yeniden incelendi.

Buna göre ABD'de tüketicilerin, buzdolabına giren etlerin yüzde 50'sini, sebzelerin yüzde 56'sını, meyvelerin yüzde 60'ını, süt ve süt ürünlerininse yüzde 58'ini kokusu, son kullanma tarihi, fiyatı ve görünüşü gibi nedenlerle çöpe attığı sonucu çıktı.

Gençler daha fazla çöpe atıyor, etiketler yanlış okunuyor

Araştırmayı yöneten Ohio Üniversitesi Profesörü Brian Roe, bu incelemenin 'Amerika'daki buzdolaplarını' anlama yönünde yapılmış ilk veri tabanlı çalışma olduğunu belirterek "İnsanlar satın aldıklarından çok daha azını tüketiyor. Birçoğu, kaliteli yiyecekleri etiketlerini yanlış okumaları sebebiyle çöpe atıyor." dedi. Araştırmayı yapan uzmanların çoğu da israf edilen gıda ürünlerinin en büyük sebebinin paketlenen gıda ürünleri üzerindeki etiketlerin yanlış okunması olduğu konusunda birleşiyor.

Bunun yanında buzdolaplarını sık sık temizleyenler yiyecekleri daha fazla çöpe atarken, ürünlerin protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin değerlerini ölçen tüketicilerin daha az besin ziyan ettikleri ifade ediliyor. Buna ek olarak, gençler çöpe daha çok gıda ürünü atarken, 65 yaş ve üzeri insanlar bu konuda daha hassas.

Brian Roe tüketicilerin etiketleri okumada başarısız olduğunu belirterek gıda paketleme konusundaki kuralların daha açık hale getirilebilmesi için Kongre'ye başvuru yapacaklarını belirtiyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.