Amerika'da insanı gübreleştiren yasa hazırlanıyor

Amerika'da insanı gübreleştiren yasa hazırlanıyor

Toprağa defnedilmek tarihe karışıyor

Washington, insan gübreleştirmesine izin veren ilk eyalet olmaya hazırlanırken diğer eyaletler de benzer yasaları hayata geçirmeyi düşünüyor.

Geçen yıl Demokrat Vali Jay Inslee, 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan uygulamayla Washington'da insan gübreleştirmesine izin verecek yasayı imzalamıştı. 

Şimdi, Kaliforniya Meclis Üyesi Cristina Garcia kendi eyaletinin de uygulamayı yasallaştırmasını umuyor.

İnsan Gübreleme 2529 nolu Meclis Kanunu'nu tanıtan Garcia, Los Angeles Times'a yaptığı açıklamada “Bir gün ağaç olmak isterim” dedi.

İnsan gübreleştirme, cansız bedeni parçalayıp toprağa dönüştürme sürecidir. Ölen kişinin ailesine verilebilir veya kullanım için koruma arazisine bağışlanabilir.

Seattle merkezli Recompose şirketi tarafından yapılacak işlemde cansız gövde, “mikrobiyal aktivite” ile birkaç hafta içinde parçalanacağı talaş, yonca ve samanla dolu bir konteynerin içine yerleştiriliyor.

Recompose şirketi 5 bin 500 dolar (34 bin Türk Lirası)  maliyetindeki sürecin “çevreye zararlı ve bazıları için psikolojik olarak tatmin edici olmayan” mevcut mezar uygulamalarına bir alternatif olmasını umuyor. İşlem sonunda kişi başına küp şeklinde bir toprak alanı ortaya çıkıyor.

Recompose CEO'su Katrina Spade, TEDX konuşmasında, çiftçilerin hayvan kalıntılarını geri dönüştürmek için benzer bir süreç kullandıklarını öğrendikten sonra ilk kez insan gübreleştirmesine ilgi duymaya başladığını anlattı.

Şu andan itibaren, gömme düzenlemeleri eyaletten eyalate değiştiği için insan gübreleştirmenin eyalet bazında yasallaştırılması gerekiyor. 

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.