Amasya Üniversitesi kendi ürettiği enerjiyi kullanıyor

Amasya Üniversitesi kendi ürettiği enerjiyi kullanıyor

Amasya Üniversitesi ‘Üretirken Öğreniyoruz’ projesi kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi çatısına kurulan 200 kilovat şebeke bağlantılı uzaktan izlemeli güneş enerji santrali kurdu.

Aynı proje kapsamında Merzifon ve Fen Edebiyat Fakültesi yerleşkelerine ise her biri 3,2 kilovat gücünde olan 3 adet rüzgar türbini yerleştirildi. Bu projeyle üniversitenin mevcut birimlerinin enerji ihtiyacı karşılanmaya başlandığı açıklandı.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, her alanda olduğu gibi enerji alanında da ihtiyaçların sınırsız fakat kaynakların sınırlı olduğunu söyledi.

Alternatif enerji kaynaklarına olan ihtiyacın her geçen gün arttığını kaydeden Rektör Orbay, “Bu noktada doğa dostu olarak bilinen yenilenebilir enerji kaynakları ön plana çıkmaktadır. ‘Üretirken Öğreniyoruz’ projesiyle mühendislik okuyan öğrencilerimize bir uygulama laboratuvarı sahası oluştururken hem de çevreyle barışık bir proje geliştirmeye çalıştık. Projemizle birimlerimizin elektrik ihtiyacını karşılayıp sisteme artı değer katmayı başardık.” dedi.

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ünal Kurt ise Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) ‘Yenebilir Enerji Küçük Ölçekli Mali Yardım Teklif Çağrısı’ kapsamında gerçekleştirilen ‘Üretirken Öğreniyoruz’ projesinin yaklaşık 960 bin lira maliyeti olduğunu söyledi.

Kurt, İpekköy yerleşkesindeki tesisin günlük ortalama bin 330 kilovat saat elektrik enerjisi ürettiğini ve proje bütçesinin yüzde 75'i olan 718 bin lirasının OKA tarafından hibe edildiğini, yüzde 25'inin de Amasya Üniversitesi tarafından karşılandığını belirtti.

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.