Altan: Referandumla Kemalist rejim sarsılıyor

Altan: Referandumla Kemalist rejim sarsılıyor

Ahmet Altan, "Kemalist rejimin devlet ricali paniğe kapılmış gözüküyor" dedi

Risale Haber-Haber Merkezi

Taraf yazarı Ahmet Altan, son tartışmaları değerlendirdiği yazısında, "Kemalist rejimin devlet ricali paniğe kapılmış gözüküyor" dedi. Paniğin en büyük işaretinin “itibarlarından” hiç tereddütsüz vazgeçmeleri olduğunu ifade eden Altan, "Önce Genelkurmay Başkanı, sürmekte olan davalara müdahale ederek, askerî yargının açık hükmüne rağmen siyasete bulaşarak suç işledi. Ardından, Anayasa Mahkemesi, bizzat başkanının itirafıyla, Anayasa değişikliklerini “esastan” incelemeye kalkışarak Anayasa’yı çiğnedi. Ankara’nın derinliklerinde bir şeyler olmalı. Bu telaşlı halleriyle, zaten sallanan rejimi iyice itibarsızlaştırıp, güçsüzleştiriyorlar. Rejimin yıkılmasını önleyemeyeceklerini anladıkça yaptıkları hatalarla yıkımı hızlandırıyorlar. Belki bu tarihî bir gerçekliktir, belki de rejimler “itibarlı” bir şekilde sona eremiyorlar. Sahneden çekilmeye hazırlanan rejim önce “itibarını” kaybediyor belki de, yıkılışın ilk büyük işareti bu itibarsızlık oluyor. Kendi halkıyla kavga eden ve gücü artık bu kavgayı kazanmaya da, saklamaya da yetmeyen bir rejim bitecek elbette. Sanırım bu bizim tahminimizden de önce olacak" dedi.

Kemalist rejimin paniklediği bir dönemde Anayasa değişikliklerinin çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Altan, "bu değişikliklerden bütün “ezilenler” yararlanacak, böylesine hayati bir dönemeçte “AKP’yi tek ölçü olarak” alıp bütün politikasını AKP’ye göre ayarlama sığlığı, “ezilen” insanlara bir fayda sağlamaz" şeklinde yazdı.


Altan yazısını şöyle sürdürdü:

"Kemalist rejimle sorunu olan, bu rejimin elinde çok acı çekmiş bulunan Kürtler de, dindarlar da bunun farkında. Bu değişiklikler yetersiz ama bu “değişiklikleri” önlediğinizde bunun yerine daha iyisini koyamıyorsunuz, o zaman bu değişime niye karşı çıkıyorsunuz, bu değişimin hangi maddesi “ezilen” insanların aleyhine?

Her ırktan, her dinden, her mezhepten, her meşrepten demokrat güçlerin bulduğu “yetmez ama evet” sloganı, durumu ve izlenecek yolu çok açık gösteriyor.
Nedeni, amacı, hesabı ne olursa olsun bu büyük kavgada “Kemalist rejimin” yol arkadaşlığını seçenler, bunu ezilen insanlara anlatamazlar.

Biz bütün ezilen insanlarla birlikte bu rejimden kurtulmak istiyoruz, tavrımız net.
Bundan sonrasını, “zalimlerin” yanında saf tutanlar düşünsün.