Almanya'da yabancı ve İslam karşıtı gösteriler

Almanya'da yabancı ve İslam karşıtı gösteriler

Irkçı PEGIDA, Almanya'nın Dresden kentinde Yahudi soykırımının başladığı gecenin 77'nci yıl dönümünde gösteri yaptı.

"Pogrom Gecesi" olarak adlandırılan soykırımın başladığı 9 Kasım 1938 gecesinin yıl dönümünde, kentin Tiyatro Meydanı'nda toplanan İslam ve göçmen karşıtı göstericiler, PEGIDA'nın kurucusu Lutz Bachmann'ın konuşması sonrasında, Postplatz ve Altmarkt meydanları üzerinden yürüdü.

Bachmann'nın, gecenin "Pogron Gecesi" olduğunu hatırlatması ve uyarıda bulunması üzerine göstericiler, yürüyüş boyunca slogan atmadı.
 
PEGIDA'nın önde gelenlerinden Tatjana Festerlin, yaptığı konuşmada, "Almanların Nazilerin 12 yıllık yönetiminden kaynaklanan suçluluk kompleksini resmi olarak sonlandırması" gerektiğini savundu.
 
Yürüyüş sonrası geri döndükleri Tiyatro Meydanı'nda Alman milli marşını söyleyen göstericiler, olaysız dağıldı.
 
"Durchgezaehlt" adlı bir öğrenci inisiyatifi, göstericilerin sayısının 7 bin ile 8 bin 500 arasında olduğunu ileri sürdü.
 
PEGIDA'nın "Pogrom Gecesi"nde gösteri yapmasının yasaklanması talep edilmiş, Dresden şehrinin Hür Demokrat Partili (FDP) Belediye Başkanı Dirk Hilbert ise gösterinin yasaklanması için hukuki bir durum bulunmadığını belirtmişti.
 
Uluslararası Auschwitz Komitesi de PEGIDA'nın böyle bir gecenin yıl dönümünde gösteri düzenlemesini sert bir şekilde kınadı. Komitenin Başkan Yardımcısı Christoph Heubner yaptığı açıklamada, "9 Kasım Almanya'da acının, uyarmanın ve hatıraların gecesidir" ifadesini kullandı.
 
Bu gösteri, ırkçı PEGIDA'nın faaliyet geçmesinden bu yana 37. gösterisi oldu.
 
Öte yandan, Dresden kentindeki PEGIDA karşıtı "nefrete karşı sevgi" grubunun düzenlediği gösteriye de yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
 
Almanya'da 9-10 Kasım 1938 tarihlerinde Nasyonel Sosyalistlerin yönetimi sırasında bütün Sinagoglar yakılmış, Yahudiler öldürülmeye, evleri ve iş yerleri yağmalanmaya başlanmıştı.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.