Almanya'da manevi açıdan sosyal ve sağlık hizmetleri

Mustafa Dedekeloğlu'nun yazısı

Gerek Mannheim şehrinde bulunan Duha kurumumuzun bünyesinde, gerek semt düzeyindeki farklı kurum ve kuruluşlarla, gerek Mannheim Büyük Şehir Belediyesi düzeyinde ve gerekse Baden-Württemberg Eyaleti düzeyinde, başta devletin resmî kurumları olmak üzere, Müslüman olan Cemiyetler, Katolik ve Protestan kiliseleri, eğitim kurumları olan okul, meslek okulları ve üniversiteler, sosyal ve sağlık alanında hizmet veren kurumlar ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları ile ortak çalışmalarda bulunmak için gösterdiğimiz teşebbüslerimizin meyvelerini Elhamdulillah aradan geçen 10 seneye yakın bir dönem içerisinde görmeyi bizlere nasip eden Cenab-ı Allah’a şükürler olsun. 

Duha Kurumunun yalnızca “Manevi Bakım Birimi” olarak değil, eğitim, sosyal, sağlık ve kültürel alanlarda verdiğimiz hizmetlerin temelinde “manevi değerlerimizin” olduğunu her platformda şeffaf bir şekilde ifade ettik. Yaklaşım biçimimiz Elhamdulillah -izaha açık olan noktalar, ilk etaptaki önyargıların bertaraf edilmesiyle- kabul gördü. Varlığı bir gereklilik olarak ifade edildi ve desteklendi. 

Almanya’da yaşayanlarımızın malumudur, Almanya’nın en büyük iş vereni yaklaşık 590 bin işçi ve yaklaşık 500 bin gönüllü çalışanıyla Katolik Kilisesinin Caritas Çatı Kuruluşudur. Bu kuruluş Almanya’nın her eyaletinde, her eyaletin her şehrinde, her şehrin adeta her semtinde hizmetleri ile faal durumdadır ve devlet tarafından kamu ve topluma hizmetten dolayı desteklenmektedir. Hastahanelerden üniversitelere, bağımlılıkla mücadeleden anaokulu hizmetlerine, yaşlı bakım hizmetlerinden akademilere, aile ve gençlikten genel danışmanlık hizmetlerine vb. sahalarda -dini değerlere dayanarak- hizmet sunan bu katolik kilisesinin benzerini aynı şekilde Protestan kilisesi de sunmaktadır. 

Yahudi kuruluşları da Almanya genelinde en büyük altı çatı kuruluşundan birisi olarak resmî kayıtlarda mevcuttur. Mannheim şehrinde bu 6 büyük çatı kuruluşunun lokaldeki temsilcileriyle aynı düzeyde bir araya gelip, kurumsal katkımızı sunuyoruz.

Duha Kurumu olarak Baden-Württemberg eyaletinde ilk ve tek göçmen ve Müslüman kökenli bir yapı olarak kabul görmemiz şükre vesile bir hadisedir.

almanya-001.jpgKuruluş aşamasında (ve halen devam ediyor) lokaldeki değerli iki-üç ehli hizmet abimin ve Musa Durmuş hocamın manevi destekleri elbette unutulmaz. 

Ve yaklaşık iki seneden beri Kasım Yenigün ağabeyin destekleriyle Duha Akademinin altyapısını oluşturma çalışmalarımızın sonuna yaklaşıyoruz.

Dün ise güzel bir gelişme oldu Elhamdulillah.

4-5 seneden beri Protestan ve Katolik Kiliselerin en üst düzeydeki temsilcileri ile yapılan görüşmelerin ve buluşmaların neticesinde direk Risale-i Nur Perspektifinde reçeteleri sunma teklifinde bulunduk. 

Şimdilik Mannheim’daki devletin 5 okulunda (Real- ve Werkreal) İslam Din Dersi veriliyor. Ve ben de şu ana kadar yalnızca danışman statüsünde katılıyordum. Bu çalışmaları organize eden kişi ile 2-3 saatlik bir görüşmemiz neticesinde, teklifimizi kabul etti. Allah nasip ederse Haziran 2021'de Risale-i Nur Perspektifinden Ramazan Orucunun Topluma katkısını ve Oruç ile okullarda ortaya çıkan sorunlara çözüm reçetelerimizi eğitimden sorumlu Belediye Başkanına, Mannheim Milli Eğitim Müdürüne (Schulamt), gençlik ve aağlık daire amirlerine, okul müdürlerine, öğretmenlere, veli temsilcilerine, dini kuruluşlara ve vatandaşlara bizzat Duha Kurumu tarafından hazırlanacak bir tanıtım “Impulsvortrag” yapacağız. 

Daha sonra ise farklı sahalardan oluşturulacak bir ekip ile uzun vadeli bir yol haritası planlaması olacak. Hedef Eyalet’in Kültür ve Eğitim Bakanlığı tarafından sunulan müfredata (Bildungsplan) Risale-i Nur penceresini ve ruhunu dahil etmektir.

Hatta üzerinde 6 aydan beri akademik çalışma yaptığımız ve daha bitiremediğimiz Ramazan Risalesi içindeki hakikatleri ve hikmetleri ilk defa duyan gayr-ı müslüm Alman hanımefendinin, “tam da atadığımız şeyler bunlar” demesi bir başka güzellikti. 

Ve herşey yolunda giderse inşaallah 2022 yılı için bir lise (Gymnasium) ile bunların gündem olmasının öğrencilerin okul ve okul sonrası toplumsal hayatları için çok önemli olabileceğini vurguladı.

Bu manada inşaallah yakın dönemde Duha Akademi bünyesinde Protestan ve Katolik Kiliselerin Eğitim noktasındaki üst kurumları (Ökumenisches Bildungszentrum) ile farklı bir düzeyde uzun vadeli müşterek hareket edeceğiz. 

Risale-i Nur’daki imani hakikatleri, saadet-i hayat-ı içtimaiyyenin anahtarı olduğu, muazzam ikna tarzıyla ehl-i akıl, ehl-i vicdan ve ehl-i insaf olanları kendisine sevdiriyor. 

Ve bizlerin de toplum hayatına yalnızca sırf rıza-yı ilahi için iman ve Kur’an hakikatleri perspektifinde bakmamız gerektiğini ifade etmekle, neyi, ne vakit, hangi şartlarda, ne şekilde sunmamız, okuduğumuz nurlu sayfaların arasında metod ve tarz noktasında asrın ruhuna uygun çok müspet kaideler çerçevesinde ifade ediyor ki, üzerinde durulması gereken en önemli noktalardan birisi de kanaatimce budur. Üstad “Nev-i beşerin hayat-ı içtimaiyesiyle alâkadar olan içtimaiyyun ve ahlâkıyyûnların kulakları çınlasın!” derken bize de bu hakikatlerin ilgili yerlere ulaştırılmasında aslında çok büyük sorumluluklar yüklüyor.

Notlar:

1) Pandemi döneminde, özellikle “toplumdaki korku, endişe ve vesvese alanında” manevi destek şeklinde 1 senelik bir projemiz yürürlükte.

2) Mannheim Büyük Şehir Belediyesinin de kendi resmî internet sayfalarına aldıkları “pandemi döneminde manevi destek” proğramı çerçevesinde Duha olarak telefon üzeri vatandaşa inanç penceresinden yardımcı olmaya çalışıyoruz.

3) Her ay iki defa Duha ebeveynlerine “manevi destek hizmetleri” verilmekte.

4) Hastahanelerde 10 yıldan beri “İslami açıdan manevi destek” hizmeti sunuyorum ve lisans bitirme tezim de bu yöndeydi zaten.

5) 2-3 seneden beri Forum der Religionenda (Dinler Forumu)'nda İslami perspektiften konu yapmaya çalışıyoruz.

6) 6-7 yıldan beri Hıristiyan-Müslüman derneğinde aktif görev alıyorum ve Risale-i Nur penceresi ile katkı sunmaya çalışıyorum. (Yanlış anlaşılmasın, bu tür çalışmalara diğer müslüman cemiyetler de (Türk, Arap vs) katılıyor.) 

7) Mannheim Büyük Şehir Belediyesi’nin Aile ve Gençlik & Sağlık Birimi ve Çalışma & Sosyal Birimi ile 3 yıldan beri protokolümüz mevcut. Bu protokol üzeri 4 farklı belediye ile sosyal ve sağlık alanında işbirliğimiz var.

8) Mannheim Belediyesinin Sağlık Birimi ile Baden-Württemberg eyaleti destekli “Yaşlı Hizmetleri” projesinde İslami açıdan Bakım Hizmetlerini gündem yapıyoruz.

9) İki Meslek okulu ve iki üniversite ile protokolümüz mevcut.

10) Metropol Bölgesinde tıbben ölümleri beklenilen çocukların ebeveynlerine yönelik alanın uzman birimleri ile protokol işlemlerimiz pandemiden dolayı tehir ediliyor.

Ve bütün bunları ismini bir sureden ve sloganını bir Hadis-i Şerif’ten alan Duha Sosyal Hizmetler Derneği’nin Aile ve Gençlik, Engelliler, Genel Danışmanlık, Kültürel Faaliyetler, Manevi Bakım, Akademi, Proje birimleri ile sunmaya çalışıyoruz.

Selam ve dua ile

Not. Şevke medar olması için aklıma gelenleri ifade etmeye çalıştım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum