Alman okullarda yabancı kotası talebi

Alman okullarda yabancı kotası talebi

Alman öğretmenler birliği sınıflardaki göçmen sayısının sınırlandırılmasını, bunun için kontenjan belirlenmesini istiyor.

Alman Filologlar Birliği, göçmen çocuklarının okullarda daha iyi bir şekilde uyum sağlayabilmeleri için sınıflardaki sayılarının sınırlı tutulmasını taleb etti. Birlik Başkanı Heinz-Peter Meidinger, basına yaptığı açıklamada sınıflarda ana dili Almanca olmayan çocukların oranının yüzde 30 olması durumunda büyük bir başarı kaybı yaşandığını, yüzde 50'ye çıktığında durumun daha da vahimleştiğini belirtti.

Meidinger, tamamen göçmen çocuklarından oluşan sınıflar kurulmasına karşı olduğunu ifade ederek, göçmenlerin de buna karşı olduklarını, zira çocukların uyumlarının ve Almanca dilini öğrenmelerinin zorlaştığını söyledi.

Almanya'nın en üst düzey lisesi olan 'Gymnasium' isimli okullarda öğretmenlik yapan 90 bin öğretmenin üye olduğu Birliğin Başkanı Meidinger, okulların uyum konusunda anahtar bir rol üstlendiğini vurguladı.

Meidinger, mülteci çocuklarına özel 'Hoşgeldiniz ya da Lisan sınıfları' kurulmasının gerektiğini, böylece bu çocukların hızlı bir şekilde Almanca öğrenmelerinin sağlanabileceğini kaydetti. Ancak tamamen mülteci çocuklarından oluşan bu sınıfların, aynı şekilde normal eğitim yapılan sınıflara dönüştürülmesinin büyük bir felaket olacağını ifade etti. Meidinger, böyle bir uygulamanın paralel toplumlar oluşmasına yolaçacağını belirtti.

Okullarda ikinci dil olarak Almanca öğreten lisan öğretmenlerinin de çok yetersiz olduğuna dikkat çeken Meidinger, yalnızca ilkokullarda değil daha yüksek düzeydeki okullarda da haftada en az 10 saat Almanca dersi verilmesinin şart olduğunu söyledi.

Meidinger, son günlerde mülteci yurtlarına yapılan saldırılar dolayısıyla okullarda yabancı düşmanlığı konusunun ele alınması gerektiğini vurgulayarak, öğrencilerin hoşgörü, birlikte yaşadıkları insanlara karşı saygı ve ırkçılığa karşı çıkma konularında bilinçlendirilmelerinin okulların görevleri arasında yeraldığını hatırlattı.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.