Alman milletvekili Helge Lindh: Her türlü başörtüsü yasağına karşıyım

Alman milletvekili Helge Lindh: Her türlü başörtüsü yasağına karşıyım

Avrupa’da her sene yeniden alevlenen başörtü tartışmalarına bu sefer Almanya’dan yeni bir tartışma daha eklendi

Alman meclisinden geçen memurların görünümleriyle ilgili yasa, Müslüman toplumun tepkisini çekti. Bu yasayla başörtülü bayanların memur olma imkanı ellerinden alındığı, başörtünün tamamen devlet görevlerinde yasaklanacağı iddia edildi.

Konuyla ilgili Wuppertal Milletvekili Helge Lindh ise, her türlü başörtü yasağına karşı olduğunu ifade etti. Daha önce Ramazan mesajı yayınlayan ve ırkçılar tarafından hedef tahtasına konulan Lindh’in açıklaması şöyle:

BAŞÖRTÜLÜ KADINLARA YÖNELİK AYRIMCILIK SONA ERMELİDİR

"Her türlü başörtüsü yasağına karşıyım. Başörtülü kadınlara yönelik ayrımcılık sona ermelidir. İnsanlar kadınları 'özgürleştirmek' istiyorsa, neden onları 'başörtü yasakları ve çalışma yasakları' hapsine atıyorlar? Bunu Alman Meclis'teki konuşmalarımda defalarca ve açıkça ifade ettim. Bu benim kişisel ve siyasi görüşüm. Bunu meclisteki üyelerinin çoğunluğundan ve eyalet parlamentolarından farklı görüyorum. Bu nedenle, Avrupa Adalet Divanı kararından, eyaletlerin tarafsızlık yasalarından veya memurların görünümleriyle ilişkin yeni yasadan kaynaklanabilecek herhangi bir başörtüsü yasağını gereksiz ve yanlış buluyorum."

"Alman siyasetindeki görüşler, partiler içinde bile büyük farklılıklar göstermektedir. İlgili raportörler, memurların görünümleriyle ilişkin yeni yasanın ne arka kapıdan ne de ön kapıdan başörtüsü için genel bir yasak teşkil etmediğini vurguladılar.

"Benim açımdan, doğrudan bir genel yasak içermiyor. Fakat ne yazık ki, bu yasaklar 8 federal eyalette mevcut. Bununla birlikte, başörtüsü takmanın memurun tarafsız görevini zedeleyeceğini iddia ederlerse, bu yeni yasayı ellerinde güçlü bir araç olarak kullanabilecek eyaletler ve yönetimler var. Mahkemeler bunu kesinlikle açıklığa kavuşturmak zorunda kalacak. Bu yasa meclis'te tartışmasız olarak kabul edildi. Ben oylamaya katılmadım.

BİR MEMURUN DAVRANIŞI ÖNEMLİ, BAŞINA TAKTIĞI ÖRTÜ DEĞİL

"Bence bir memurun davranışı önemli, başına taktığı örtü değil. Başörtüsü, görevin tarafsızlığına zarar vermez. Önemli olan kafanın üstünde giyilen değildir, kafanın içinde olan önemlidir. Anayasaya uymadıklarını varsayarsak başörtülü kadınlara ayrımcılık yaparız. Şahsen, bu tarafsızlık yasalarının yanlış olduğunu düşünüyorum. Kamu hizmeti, memurlar ve ekonomi toplumun çeşitliliğini yansıtmalıdırlar ve bu da başörtülü kadınlar veya kipalı erkekleri de içine alır.

"Şüphe ve çifte standart kültüründen çıkmalıyız. Kadınlar kararlı bir hayat yaşayabilmeli, bağımsız kararlar alabilmeli ve bağımsız çalışabilmelidir. Devlet için memur olarak çalışmak isteyen her kadın için mutlu olmalıyız. Başörtüsü ve İslam hakkında on yıllarca süren tartışmalar, ağır damgalanmalarla sonuçlandı. Bu damgayı sona erdirecek açık bir toplumsal tartışmaya ihtiyacımız var. Başörtülü kadınlar hakkında konuşmak yerine, bırakalım kendileri konuşsun. Hâlâ gidecek uzun ve çetin bir yol var."

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.