Alman düşünür Goethe'yi kalbinden vuran Kur'an ayeti

Alman düşünür Goethe'yi kalbinden vuran Kur'an ayeti

Alman düşünür Goethe, Kur'an-ı Kerim'deki bir ayet ile kalbinden vuruldu.

Yazar Muhsin Kızılkaya, Alman düşünür Goethe'nin hepimizin “Hafız” diye bildiği büyük Fars şairi Şemseddin Muhammed Şirazi’nin “Divan”ını okuduktan sonra “ruh ikizi”yle karşılaştığını ve onun adını takip ederek “sis perdesinin gerisindeki” Şark’a vardığını söyledi.

Goethe'nin, Hafız’la tanışmadan önce İslam’a ilgi duyduğunu ve bu alanda bir yığın şey okuduğunu belirten Kızılkaya, HaberTürk'teki yazısını şöyle sürdürdü:

Kuran’ın bu ayeti Goethe’yi tam kalbinden vurdu

"Kuran’ı merak etmiş ama asıl onu bu işin içine çeken şey, Hammer’ın tercümesi eline geçmeden bir sene önce 1813 yılının Ekim ayında İspanya’da Napolyon’un bayrağı altında çarpışan Weimar’lı askerlerin oradan getirdikleri Kuran’ın “Nas” Suresinin el yazması birinci ayetiydi:

“Cinlerden ve insanlardan, insanların kalplerine vesvese aşılayan kötü Şeytanın şerrinden, insanların Allah'ı, insanların maliki olan insanların Rabbine sığınırım de!”

Bir levhaya yazılmış olan Kuran’ın bu ayeti Goethe’yi tam kalbinden vurdu. Etkisinden kurtulamadı. “Hafız’ın Divanı”na da onu bu levha götürdü. “Divan”da karşılaştığı şeyler de onu, o divana benzer bir eser yazmaya...

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.