Alman Anayasa Mahkemesi: Başörtü olmaz haç başka mesele!

Alman Anayasa Mahkemesi: Başörtü olmaz haç başka mesele!

Müslüman cemaat liderleri karara tepki gösterdi

Almanya'nın Bavyera eyaletinde Anayasa Mahkemesi, hakimler ve savcılar için başörtüsü yasağını meşru bularak onayladı. Mahkeme hakim, savcı ve devlete bağlı çalışan avukatların görev başında herhangi bir dini sembol veya kıyafet giymesinin yasaklanmasının anayasaya uygun olduğunu belirtti.

Haç 'tamamen başka bir mesele'!

Bavyera eyaletinde Müslüman cemaat liderlerinin hakim ve savcılar için başörtüsü yasağına yönelik yaptığı temyiz başvurusu kabul edilmedi. Anayasa mahkemesi hakim, savcı ve avukatların mahkeme salonunda başörtüsü takmasını engellemenin anayasaya göre yasal olduğuna hükmetti. Mahkeme salonlarında Hristiyanlığın simgesi olan haç varlığının ise 'tamamen başka bir mesele' olduğunu söyledi.

Müslüman cemaat liderleri karara tepki gösterdi

Başörtüsü yasağını temyize gönderen Müslüman cemaat liderleri ise adalet yetkililerini din ve ideoloji bağlamında adil davranmadıkları ve eşitlik ilkesine saygı duymadığı yönünde eleştirdi. Müslüman cemaat, mahkeme salonlarında haç bulundurmaya devam etmelerini eleştirilere gerekçe olarak sundu.

Anayasa Mahkemesiyse mahkeme salonlarının döşenmesiyle adalet görevlilerinin açıkça dini sembol ve kıyafet kullanmasının 'farklı durumlarla ilgili olduğunu' ifade etti.

Hükümet yetkilileri, Anayasa Mahkemesinin kararının anayasaya tamamen uygun olduğunu ve tarafsız davranıldığı hususunda şüphe olmadığını belirtti.

Mahkeme ayrıca kararın kadınlara yönelik bir ayrımcılığa yol açmayacağını çünkü erkeklerin de kipa, sinagog şapkası yahut haç gibi dini sembol kullanmasının yasaklandığının altını çizdi.

Gizem Sade-Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.