Ali Koç: "Gerçek sorun kapitalizm"

Ali Koç: "Gerçek sorun kapitalizm"

G20 Liderler Zirvesi kapsamında, küresel çalışan kesimi temsil eden L20 tarafından "İş dünyası ve Emek ile Dialog" oturumu düzenlendi

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç'un G20 Zirvesi öncesinde yaptığı açıklama sosyal medyada ses getirdi. Öyle ki Koç yaptığı açıklama üzerine Twitter'da trend topic listesine de ilk sıradan girdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç, pek çok ülkede zenginliğin geçmişe kıyasla arttığını ancak bunun eşit paylaşılmadığını belirterek, "Verilere baktığımızda bu eşitsizliğin yakın gelecekte de artarak devam edeceğini görüyoruz" dedi.
 
G20 Liderler Zirvesi kapsamında, küresel çalışan kesimi temsil eden L20 tarafından "İş dünyası ve Emek ile Dialog" oturumu düzenlendi.
 
Ali Koç, konuşmasında, Paris'teki saldırılarda hayatını kaybedenlere başsağlığı dileğinde bulundu.
 
B20 İstihdam Görev Gücü kapsamında 11 aydır çalışmalar yürüttüklerini, özellikle istihdam ve işsizlik konuları üzerine eğildiklerini, gelinen noktada yaptıkları işten gurur duyduklarını belirten Koç, "Ancak bu daha başlangıç. Orta ve uzun vadede yapacağımız çok şey var. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra dünya 50 kat zenginleşti ama burada gelir dağılımına baktığınızda büyük uçurum olduğunu görüyorsunuz. Bunun sürdürülebilir olmadığını anlayabilmek için Einstein olmaya gerek yok. İşçi kesimine baktığınızda ise gelirden en düşük pay onların" diye konuştu. Koç; 'Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir. Ben en azından eşitsizliğin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçek sorun kapitalizmdir' dedi.
 
Tarihsel olarak bakıldığında, dünyanın hiçbir zaman eşit olmadığını anlatan Koç, bu durumun asgari düzeye indirilmesi için yapılacak pek çok senaryo bulunduğunu ifade etti.
 
Koç, 21. yüzyılda istihdamla ilgili eşitsizlik kavramının çok farklı şekilde ele alınması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
 
"Artık paradigmalar değişmeli. Bu da görüş bildirmeyen tarafların katılımıyla olmalı. Pek çok ülkede zenginlik geçmişe kıyasla arttı ancak bunun paylaşımına bakıldığında eşit olmadığını görüyoruz. Verilere baktığımızda bu eşitsizliğin yakın gelecekte de artarak devam edeceğini görüyoruz. Bunun yanı sıra 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. 60 milyon insan vatanını terk ederek, daha zengin ülkelere doğru gitmek istiyor ve iş arıyor. Bu insanlar, düşük ücret ve kötü insan hakları şartları altında çalışmaya hazır. Küreselleşmenin insani tarafına bakıldığında, insanın işin odak noktasında olmadığını görüyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum