Ali Fuat Başgil: Fransızlar Risale-i Nur için Türkçe öğrensin

Ali Fuat Başgil: Fransızlar Risale-i Nur için Türkçe öğrensin

Hukukçu ve siyaset adamı Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil'in vefat yıldönümü. Darbeciler tarafından ölümle tehdit edilen Başgil'in Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur zaviyesinden de yakın temasları olmuştu

Ömer Özcan’ın haberi:

RİSALEHABER-Anayasa Hukuku hocası, mümtaz şahsiyet, vicdanlı ilim adamı rahmetli Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil 17 Nisan 1967 tarihinde vefat etmişti. 1893 doğumlu olan merhum Ali Fuad Başgil’in Servet Armağan ile hoca-talebe münasebetlerinin yanında, Üstad Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur zaviyesinden de yakın temasları olmuştu…

“Ağabeyler Anlatıyor” kitaplarımın çalışmaları vesilesiyle Prof. Dr. Servet Armağan’a bir ziyaretim oldu. Servet Bey’in kendi hatıralarını alırken, elbette yakından tanıdığını bildiğim hocası Ali Fuad Başgil’i de sordum. Başgil’in vefat yıldönümü vesilesiyle o hatırayı hatırlatıyoruz:

RİSALE-İ NUR'U OKUMAK İÇİN TÜRKÇE ÖĞRENSİNLER

“Biz onun evine Mustafa Sungur Ağabey ve daha birkaç kişiyle birlikte birçok defa gittik. Bir seferinde Ayet-ül Kübra Risalesinden bir miktar okuyup ders yapmıştık. ‘Bunu Fransızcaya tercüme etseniz hocam’ dedim. Fransızcayı çok iyi biliyordu çünkü.

O da elini şakağına koydu, bir müddet dinledi dinledi: ‘Bunu çevirmek hemen hemen imkânsız, ben bunu tercüme edecek durumda değilim; onlar, Risale-i Nur’u okumak için Türkçeyi öğrensinler. Buradaki birçok kavramların Fransızcasını bulamazsınız’ dedi.

Bediüzzaman ve Risale-i Nur için “İbn-i Rüşd’e benzetiyorum Bediüzzaman’ı, aynı onun tarz ve ifadesine benziyor” dedi. Takdirle bahsetti… Sungur ağabeye Üstad için, “Selam ve hürmetimi bildirin” diye tembih etti. Sungur ağabeyin Üstad’ın yanından geldiğini biliyordu.

Ali Fuat Başgil kimdir?

(d. 1893, Çarşamba, Samsun - ö. 17 Nisan 1967, İstanbul), Türk hukukçu ve siyaset adamı. (Wikipedia)

Babası Halis Şükrü Efendi, annesi Fatma Hanım’dır. Dedesi Bölükbaşoğullargilden Hafız İbrahim Efendi’dir. İlkokulu Çarşamba'da okudu. Lise öğrenimine İstanbul'da başladı ve Paris'te tamamladı. İstanbul'da okurken I. Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla beraber eğitimini yarıda kesip 4 yıldan fazla süre Kafkas Cephesinde subay olarak görev yaptı. İstanbul'a döndükten sonra bir müddet ticaret ile uğraşdıktan sonra eğitimini tamamlamak için Paris'e gitti. Paris'te önce Saint-Barbe Lisesi sonra Buffon Lisesi’nde gitti ve burada lise eğitimini tamamladı. Grenoble Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra doktorasını Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Daha sonra Paris Edebiyat Fakültesi felsefe bölümü ile Paris Siyasi İlimler Merkezi'ni de bitirdi. Başgil ayrıca Lahey Devletler Hukuku Akademisi'nin derslerine devam edip, buradan da mezun oldu. Hatay'ın bağımsızlığa kavuşmasından sonra 1937'de Hatay Cumhuriyeti'nin anayasasını hazırladı.

Türkiye'de İstanbul Üniversitesinde uzun yıllar Teşkilat-ı Esasiye Hukuku (Anayasa) dersleri verdi. 1939 yılında ordinaryüs profesör unvanını aldı. 27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra Milli Birlik Komitesi tarafından çeşitli üniversitelerden uzaklaştırılan 147'ler listesinde yer aldı. Bir yıl sonra (1961) MBK'nın, 147'lerin tekrar üniversiteye belki dönebileceklerine dair özel kanun çıkarmasına rağmen bunu kabul etmedi ve Adalet Partisi hareketi içerisinde siyasete atıldı.

15 Ekim 1961 seçimlerinde AP listesinden bağımsız Samsun Senatörü seçildi. Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını koyması, Em. Org. Cemal Gürsel'in cumhurbaşkanlığında ısrar eden askeri kesimden gelen yoğun tepkilerle karşılaştı. 24 Ekim 1961 gecesi Fahri Özdilek ve Sıtkı Ulay tarafından götürüldüğü Başbakanlık'a bazı Milli Birlik Komitesi üyesi subaylarınca "hayatınızı garanti edemeyiz" denilerek tehdit edildikten sonra Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi ve Cumhuriyet Senatosu üyeliğinden de istifa ederek yurt dışına çıktı. Bunu izleyen yıllarda Cenevre Üniversitesi'nde ders verdi, aynı üniversitede Türk Dili ve Türk Tarihi Kürsüleri'ne başkanlık yaptı. Adalet Partisi'nin yüzde 52 oy oranıyla tek başına kazandığı 1965 seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilip Türkiye'ye dönen Prof. Ali Fuat Başgil, 17 Nisan 1967 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Kabri Karacaahmet Mezarlığı'ndadır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum