Alfabeyi değiştiren Kazakistan'da uygulama başladı

Alfabeyi değiştiren Kazakistan'da uygulama başladı

Geçen yıl ekim ayında alfabeyi değiştirme kararı alan Kazakistan, onayladığı 32 harften oluşan yeni Kazak alfabesini okul, kolej ve üniversitelerde uyguluyor

Kazakistan, Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçiş için çeşitli eğitim kurumlarında pilot uygulamalar yapıyor.

Geçen yıl ekim ayında Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçme kararı alan Kazakistan, onayladığı 32 harften oluşan yeni Kazak alfabesini okul, kolej ve üniversitelerde uyguluyor.

Şaysultan Şayahmetov Dil-Hazine Ulusal Bilim ve Uygulama Merkezi Müdürü Yerbol Tleşov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağustos ve eylül aylarında ülke genelindeki 52 üniversitenin Kazak Dili ve Edebiyatı Fakültelerinde pilot uygulamaların yapıldığını söyledi.

Uygulamalara katılan binlerce kişiyle anket yaptıklarına işaret eden Tleşov, ankete katılanların yüzde 79'unun yeni Kazak alfabesinin zor olmadığını söylediğini aktardı.

Tleşov, pilot uygulamaların başkent Astana'daki bazı okul ve kolejlerde de yapıldığını kaydederek "Pilot uygulamalarda öğrencilere Latin alfabesinde okuma ve yazma öğretildi. Denemeler çok başarılı geçti. Öğrenciler yeni alfabeyi hızlı bir şekilde öğrendi" dedi.

"2020'DE İLKOKUL BİRİNCİ SINIFLAR LATİN ALFABESİNDE EĞİTİM ALACAK"

Gelecek yıl anaokullarının eğitime Latin alfabesiyle başlayacağını dile getiren Tleşov, "2020'de ilkokul birinci sınıflar Latin alfabesinde eğitim alacak. 2021'den itibaren kimlik, pasaport ve diğer belgeler Latin alfabesinde basılacak" diye konuştu.

Tleşov, 2022-2023'te valilikler ve yerel yönetim kurumlarının, 2024-2025'te de merkez yönetim kuruluşlarının Latin alfabesine geçeceğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum