Aleviler Atatürk'ü tartışmaya başladı

Aleviler Atatürk'ü tartışmaya başladı

"Atatürk resmi Cemevinden kalkacak" diyen yazar Cafer Solgun yeni bir tartışma başlattı

Tülay Şubatlı'nın haberi:

Araştırmacı yazar Cafer Solgun'un "Cemevlerinde asılı olan Atatürk resimleri kalkacak" sözüne Alevi örgütlerinden farklı tepkiler geldi.
 
"Cemevleri ve Aleviler hakkında söz söylemek Sayın Cafer Solgun'un haddi değil" diyen Cem Vakf Başkanı İzzettin Doğan, Alevi Din Hizmetleri Başkanlığının, yaklaşık iki yıl önce siyasi bir figür olduğu gerekçesiyle Atatürk resminin Cemevlerinin ibadet kısımlarından kaldırılması yönünde karar aldığını söyledi.

Prof. İzzettin Doğan " siyasi bir figürü bir ibadethanenin içinde taşımak gereksiz yorumlara yol açabilir. Bu karar halen yürürlükte. Halk benimserse kararı uygular. Cemevinin hemen girişinde ise bir Atatürk portresi bulunacaktır" dedi.
Diğer tepkiler ise şöyle:

'BAŞKA BİR SİYASİ FİGÜR'

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu: Atatürk bir siyasi liderdir ve inançsal kimliği olan birisi değildir. İbadet edilen bir mekanın içinde siyasi bir kişinin resminin olmasını doğru bulmuyorum.Yarın öbür gün ibadet edilen mekana başkaları başka bir siyasi figürün resmini asmak isteyebilir. Görev yaptığım bir Cemevinde ibadethane kısmındaki Atatürk resmini kaldırdık ama cemevinin idari kısımlarında yani başkanlık ve yönetim odalarında Atatürk resmi kalıyor. 1994'ten itibaren büyük kentlerde kurulan Cemevlerine Atatürk Portresi asılmaya başlandı. "Cemevlerinde şu resimler olacak ya da olmayacak" diye bir kural yok. O Cemevini oluşturan insanlar uygun görüyorlarsa asarlar, "kaldıracaksınız" diyemeyiz, demeye de kimsenin hakkı yok.

'KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ'

Hacı Bektaş Vakfı Başkanı Kamil Aykanat: (Cafer Solgun'u suni gündem yaratmak ve Atatürk düşmanlığı ile suçlayarak) Anadolu'nun neresine giderseniz gidin Atatürk'ün ve HZ. Ali'nin resimleri yan yanadır.Cemevinin ibadet bölümünde belki Atatürk resmi olmayabilir. Çünkü inanç bölümüdür. Atatürk bir inanç önderi değildir. Ama bakın , "belki olmayabilir" diyorum. Ama onun haricinde bütün Cemevlerinde Atatürk vardır, kimsenin gücü oradan kaldırtmaya yetmez

'YALNIZ İBADETHANE DEĞİL'

Eski Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kazım Genç: Cemevleri tek başına ibadet yerimiz değildir.Aynı zamanda kültür ve eğitim merkezive inancımızı yaşadığımız bir merkezdir. Yoksula aş, konaklama sağlayan bir mekandır.Bu konuda birilerinin böyle bir söylemde bulunması Alevi toplumu açısından bir şey ifade etmiyor. Sade Alevi yurttaş böyle bir değerlendirmeye sempatik bakmaz, doğru da görmez.

HaberTürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.