Alaşehir jeotermal enerjinin başkenti olacak

Alaşehir jeotermal enerjinin başkenti olacak

Türkiye’nin en sıcak dünyanın 4’üncü sıcak suyuna sahip Alaşehir’de jeotermal enerji yatırımları devam ediyor.

Alaşehir ovasında 9 holdingden ikisi santrallerini kurarak elektrik üretimine geçerken 7 firmanın sondaj ve fizibilite çalışmaları sürüyor.

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Alaşehir’in jeotermal konusunda ezberleri bozacak ve sosyal bilgiler kitaplarına girebilecek şekilde Türkiye’nin en sıcak suyunu 287 santigrat derece ile taşıyan ve çok ciddi bir rezervi olan bir bölge olduğunu anlattı. Karaçoban, enerji üretimine büyük bir katkı sağlayacak yapılanmaya doğru gidildiğini söyledi.

Alaşehir’in jeotermalle ilk tanışmasının 2009 yılı olduğunu ve bugün gelinen noktada iki jeotermal enerji santralinin faaliyete geçtiğini ve 7’sinin de çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Karaçoban, şöyle konuştu: “Alaşehir’de jeotermalle ilk tanışma 2009 yılında oldu. 2009 yılında bugün içinde hâlâ sahada çalışmalarını sürdüren bir grubumuz ilk çalışmaları gerçekleştirmek için Alaşehir’e geldi ve bunları yaparken yerel yönetim olarak bizden kendilerine gerekli desteğin verilmesi anlamında yardım talebi oldu. Tabi ki yerel yönetim olarak insanların hiç tanımadığı hiç bilmediği bir konuda onlarla birlikte bir kamu kuruluşu olarak sahada olmak vatandaşımıza ciddi bir güven pompaladı. Bunun neticesinde şuan Alaşehir ovasında yaklaşık 9 holdingimiz ve grubumuz sondaj çalışmaları ve etüt çalışmalarına devam etmektedir. Bunlardan ikisi jeotermal santral aşamasına gelmişlerdir ve santralleri artık üretime geçmiştir. Ülkenin enerji üretimine katkıda bulunur hale gelmişlerdir.” 

Bundan sonraki aşamalarda diğer grupların ağır ağır enerji santrallerini kuracak noktaya geldiklerini kaydeden Karaçoban, şunları söyledi: “Alaşehir’de jeotermal dendiğinde Türkiye’deki ezberleri bozacak ve sosyal bilgiler kitaplarına girebilecek şekilde Türkiye’nin en sıcak suyunu 287 santigrat derece ile taşıyan ve hakikaten çok ciddi bir rezervi olan ve bu konuda ülkemizin şuanda çok büyük ihtiyacı olan enerji üretimine katkıda bulunabilecek bir yapılanmaya doğru gitmekte. Hedefte 300-340 megavatlık bir hedef konsada hakikaten potansiyelin çok büyük olduğu ve büyük potansiyelin aslında daha henüz harekete geçirilemediği ile ilgili de sıkıntılar vardır. 2007 yılında hazırlanmış bir jeotermal yasası birçok boşluklar içermesine rağmen gün gün alınan yeni önlemlerle ve yeni ilavelerle zenginleştirilerek bunun tarıma ve çevreye olan etkilerinin olabildiğince minimuma indirilmesi sağlanmakta." 
Toplumdaki sosyal algıyı pozitif tutmak için gereken bütün çalışmanın sarf edildiğini anlatan Karaçoban, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bununla ilgili açıkça söyleyeyim Alaşehir Belediyesinin resmi olarak bir kanundan gelen bir görevi olmamasına rağmen bu konuda vatandaşımızın kafasındaki soru işaretlerini gidermek ve onların algılarını pozitif olarak tutabilmek için gereken bütün çalışma Alaşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır ve bu konuda görevli uzman bir arkadaşımız da Alaşehir Belediyesi bünyesinde çalıştırılmaktadır. Tabi ki öncelikli hedefimiz buraya gelen grupların elektrik enerjisi üretimiyle iştigal etmektir fakat yerel yönetim olarak, Alaşehir Belediyesi olarak bizim beklentimiz aslında bu yatırımın elektrik enerjisinden sonraki artı katma değerleriyle ilgilenmektir. Bunlar nelerdir? Bunlar; şehir ısıtmacılığından tutun, kurutma tesislerine kadar, seralaşmaya kadar, termal tesisleşmeye ve tıbbi tesisler açabilecek, ılıcalar, kaplıcalar oluşturabilmek. Bununla beraber turizme katkı sağlamak için yıldızlı oteller oluşturabilmek. Bununla beraber Alaşehir’in kültür mirasına da katkı sağlamak ve bunu belli bir zincir haline getirmek için çalışıyoruz.”

DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ

Jeotermalin Alaşehir’e büyük katkı sunacağını ve bunun her aşamasını dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Karaçoban, şunları söyledi:

“Alaşehir jeotermalin kendisine sağlayabileceği değerleri bir bir alt alta sıralayıp bunlarla ilgili kombine bir çalışmayı koordineli olarak sürdürmek zorundadır. Bizim şuan belediye olarak yapmaya çalıştığımız budur. Bununla ilgili yapılan seminerler, toplantılar, yurt içi veya yurt dışındaki kongreler belediyemiz tarafından dikkatle takip edilmektedir. Bu konuyla ilgili yayın son kelimesine kadar dikkatlice incelenmektedir. Vatandaşımızın tarımsal gerçeğini hiçbir zaman göz ardı etmeden ve çevreye olan saygıyı göz ardı etmeden Alaşehir Belediyesi jeotermal anlamdaki çalışmaların sonuna kadar içinde olacaktır.” 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.