Aksa ve Harem-i Şerif'te hiçbir değişikliği kabul etmiyoruz

Aksa ve Harem-i Şerif'te hiçbir değişikliği kabul etmiyoruz

Ürdün Kralı 2. Abdullah:"Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif'e kamera yerleştirme projesi, sahada Filistin'in işbirliğiyle Ürdün Vakıflar Bakanlığı tarafından yürütülecek"

Ürdün Kralı 2. Abdullah, İsrail'in, Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif'e kamera yerleştirme projesinin, sahada Filistin'in işbirliğiyle Ürdün Vakıflar Bakanlığı tarafından yürütüleceğini bildirdi.

Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kudüs Vakıfları temsilcileri ile Müslüman ve Hristiyan din adamlarıyla bir araya gelen Kral 2. Abdullah'ın, caminin içine kamera yerleştirilmeyeceğini ifade ettiği belirtildi.

Açıklamaya göre Kral Abdullah, "Uzmanlara göre, bu konu için yaklaşık 6 hafta gerekli. Kamera sistemlerinin tüm avluyu kapsayacak şekilde çalışması tercih ediliyor. Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif'e kamera yerleştirme projesi, sahada Filistin'in işbirliğiyle Ürdün Vakıflar Bakanlığı tarafından yürütülecek" ifadesini kullandı.

Vakıf yetkililerine, Kudüs'te Müslümanlara ve Hristiyanlara ait kutsal mekanların dini ve siyasi platformlarda korunması rolünün Ürdün hükümeti ile şahsına ait olduğunu kaydeden Kral Abdullah, bu konuda koordinasyonun olduğunu belirtti.

- "Aksa ve Harem-i Şerif'te hiçbir değişikliği kabul etmiyoruz"

Ürdün'ün Mescid-i Aksa ve 144 dönümü kaplayan Harem-i Şerif'te tarihi statükoda herhangi bir değişimi kabul etmeyeceklerini vurgulayan Kral Abdullah, ülkesinin bu konudaki tutumunun değişmediğini, 1967 işgalinden önceki statükonun korunmasından yana olduğunu kaydetti.

Kral Abdullah, İsrail'in ülkesi ile yapılan anlaşmalardan çekilmesi halinde diplomatik ve hukuki seçenekleri olduğunu ifade ederek, "Neler olacağı konusunda İsrail Başbakanı'nın anlaşmalara ne kadar bağlı kaldığını takip edeceğiz. Ürdün kendisiyle çalışmaya hazır olan batılı ülkelerle iletişim halinde" ifadesini kullandı.

Ürdün Kralı Abdullah, Filistin meselesine net bir çözüm için barış görüşmeleri kapsamında İsrail ve Filistin'in yeniden bir araya gelebilmesinin yollarının mütalaa edildiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 24 Ekim'de Ürdün'den ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Ürdün ile İsrail'in, Harem-i Şerif ve Aksa'nın avlusuna kamera yerleştirilerek 24 saat denetlenmesi konusunda anlaştığını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da Müslümanların Harem-i Şerif'te namaz kılmalarına ve gayrimüslimlerin ise sadece ziyaret etmesine olanak tanıyacak bir politika izlemeyi kabul ettiğini duyurmuştu.

Mevcut durumda Mescid-i Aksa'da İsrail'e ait gözetleme kamerası bulunmuyor. İsrail, Harem-i Şerif'in (Mescid-i Aksa) avlusundaki hareketliliği ancak gökyüzündeki balonlara yerleştirdiği polis kameralarıyla takip edebiliyor.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.