Akın Öztürk ilk kez hakim karşısına çıktı işte ifadesi

Akın Öztürk ilk kez hakim karşısına çıktı işte ifadesi

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemler ve sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de aralarında bulunduğu davada yargılanan, eski YAŞ üyesi Akın Öztürk, savunma yaptı.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.

Darbe planlayıcıları hakim karşısında

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada, sanık savunmaları başladı. İlk savunmayı eski Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Akın Öztürk yaptı.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, sanıkların kimlik tespitlerinin ardından, iddianamenin özetini okudu. İddianamenin özetinin okunması yaklaşık 1,5 saat sürdü. 

Hakim Dik ile bazı sanık avukatlarının duruşmanın usulüne ilişkin konuştukları sırada, sivil şehit Mucip Arıgan'ın annesi Saliha Arıgan, "Bunlara bu kadar hak vermeyin, ayıptır." diyerek bağırdı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Dik, "Sen bana usulü öğretemezsin, çık dışarı" diyerek tepki gösterdi. Bazı mağdur ve müşteki yakınlarının araya girmesi üzerine Hakim Dik, Arıkan’ın sessiz kalması şartıyla duruşmayı izlemesine izin verdi. 

İlk savunmayı Öztürk yaptı

Duruşmada daha sonra sanık eski Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Akın Öztürk savunmasını yaptı. Öztürk, 1970 yılında askerlik yemini yaparak mavi üniforma giydiğini belirterek, "Bugüne kadar bayrak, vatan, cumhuriyet uğruna seve seve canımı vereceğime dair ettiğim yemine sadık kalarak, bana verilen görevleri üniformama halel getirmeyecek şekilde bugüne kadar yaptım. Ettiğim yemine ölsem dahi hala sadığım, geçen zamanda duygu ve düşüncelerimde hiçbir değişiklik olmamıştır." dedi.

Hain suçlamasıyla yargılanmanın kendisine verilecek en büyük ceza olduğunu savunan Öztürk, "Yüce milletim, beni yetiştiren komutanlarım ve silah arkadaşlarım iyi bilsin ki bu hain darbe girişimiyle hiçbir ilgim, katkım, hatta haberim yoktur." diye konuştu.

Bu sırada şehit annesi Arıgan, Öztürk'e tepki gösterdi. Bunun üzerine de Mahkeme Başkanı Dik, kadının salondan çıkarılması talimatı verdi. Arıgan, güvenlik güçlerince salondan çıkartıldı.

Öztürk, orgeneral rütbesine ve belli bir yaşa gelmiş asker olarak silah arkadaşlarına, devletin kurumlarına silah doğrultacak bir kişi olmadığını savunarak, darbe teşebbüsüyle alakası olmadığını yineledi ve şehit ailelerinin acılarını paylaştığını, aynı acıyı hissettiğini söyledi. Öztürk'ün bu sözleri üzerine de salonda bulunan müşteki ve mağdurlar tepki gösterdi.

Sanık Öztürk, 46 yıllık pilotluk hayatında defalarca ölümle burun buruna geldiğini, hain olarak yargılanmaktansa bu olaylar esnasında şehit olmak istediğini anlattı.

15 Temmuz darbe teşebbüsünün Türkiye ve vatandaşlara büyük bir travma yaşattığını kaydeden Öztürk, darbe teşebbüsüne katılan, katkısı olan, gerçekleşmesi için maddi ve manevi çaba gösterenlerin eylemlerinin derecesine göre cezalandırılması gerektiğini ancak evrensel hukuk kuralları uygulanarak, suçlu ve suçsuzun kesin kriterlerle ispatlanmasının istek ve arzusu olduğunu kaydetti.

Fiil, fail ve delil üçlemesinin hangi sırayla uygulanacağı konusunda endişeler taşıdığını ifade eden Öztürk, "Delilden sanığa ulaşılmasını tercih ediyorum. Aksi uygulama, sanıktan delile ulaşılması tercih edilirse, henüz neyin ne olduğu belli olmadan hakkımda basın ve yayın organlarında kamuoyu oluşturma, linç kampanyasına yönelik haberler delil olarak değerlendirilirse masumiyet karinesi ihlal edilmiş olur." dedi.

İddianamede üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Akın Öztürk, 4 Temmuz 2016'da babasının rahatsızlığı nedeniyle İzmir'e gittiğini, 9 Temmuz'da yeğeni Tuğrul Öztürk'e kız istemek için Tekirdağ Çerkezköy'e geçtiklerini, 10 Temmuz'da tekrar İzmir'e döndüğünü, 15 Temmuz'a kadar Hava Kuvvetleri Komutanlığının Özdere eğitim kampında kaldığını söyledi.

15 Temmuz'da Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın Ankara'ya geleceği bilgisini alınca, Çolak'ın geldiği uçakla Ankara'ya geçmeye karar verdiğini, bu kararında eşinin rahatsızlığının da etkili olduğunu belirten Öztürk, 15 Temmuz 2016 tarihinde öğle saatlerinde Ankara'ya geldiğini, torunlarını görmek için Akıncı 4. Ana Jet Üssü lojmanlarında ikamet eden kızının evine geçtiğini, eşinin rahatsızlığı nedeniyle o geceyi orada geçirme kararı aldıklarını ve korumalarını, şoförünü Ankara'ya gönderdiğini anlattı.

Öztürk, "Darbeyle ilgim olsa, bilgim olsa eşim, kızım ve torunlarımı bu işe karıştırır mıyım? Ayrıca o gece bana lazım olmayacak mıydı aracım, korumam, şoförüm, bunları 50 kilometre öteye neden göndereyim?" diye konuştu.

İddianamede yer alan gizli tanık Kuzgun'un "Akın Öztürk, Ankara-Çukurambar'da ve başka bir adreste darbe toplatılarına katıldı." şeklindeki ifadesinin tamamen yalan ve gerçek dışı olduğunu savunan Akın Öztürk, "Benim 3 Temmuz'da kampa katılıp, 15 Temmuz'da kamptan ayrılmam dikkate alındığında gizli tanığın beyanlarının gerçek olmadığı aşikardır." dedi.

Korumasının Akıncı Üs bölgesinden ayrılmasının ardından kendisini telefonla arayan koruma astsubayı İsmail Keskin'in, "Genelkurmay'a saldırı oldu" dediğini aktaran Öztürk, korumalarını tekrar çağırdığını, konuyu sorduğunu anlattı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı harekat merkezlerini arattığını, üçüncü aramada telefona çıkan binbaşının koruma astsubayı Keskin'e, "Partigöç isimli generalin bilgi verebileceğini" söylediğini, bunun üzerine bu binbaşıdan aldıkları telefonla, Keskin aracılığıyla Partigöç'ü aradıklarını kaydetti.

Kızının evinde olduğu sürede Orgeneral Abidin Ünal'ın kendisini arayarak, "Abi Ankara'da uçaklar uçuyormuş, havadaymış. Sen Ankara'dasın Üsse geçip bir bakar mısın? Bana bilgi verir misin?" ricasında bulunduğunu, Akıncı Üssü'nün Karargah bölgesine gittiğini ve komutan odasına girdiğini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"Komutan odasına girdiğinde misafir koltuğunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın oturduğunu gördüm. İçeride Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, Ömer Faruk Harmancık ve Hakan Evrim vardı. Komutan bana Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, Ömer Faruk Harmancık ve Hakan Evrim'i göstererek, 'Bunlar bu işi yaptılar. Bunlarla konuş, bunları ikna et.' demesiyle konuya vakıf oldum. Abidin Paşa beni aradığı zaman ilk defa televizyonda 'Ankara üzerinden uçaklar uçuyor' yazısını gördüm. Akabinde Hulusi Akar bana 'Git şunlarla bir konuş, ikna et, bu iş burada bitirsinler, daha fazla uzatmasınlar.' dedi. Ben de bunun üzerine darbe yapanların yerinin 143. Filo olduğunu öğrendim. 143. Filoya gittim. Darbecileri engelleyebilmek, Komutanın ifadeleriyle yaptıklarının yanlış olduğunu, bu işten vazgeçmeleri gerektiğini tekrarladım. Harmancık'ın 'kararlıyız' ifadesiyle ve etrafımdaki silahlı unsurların bana bakışları, tanımadığım karacıların bakışlarıyla...

Bu personelin beni tanımaması ve davranışlarının uygun olmaması üzerine, emir astsubayım İsmail Keskin'e üniformamı getirmesini söyledim, yolların kesik olduğunun söylenmesi üzerine de üs bölgesinden bana bir üniforma ayarlamasını istedim. Bana kısa gelen bir pantolon ile üzerime tam oturmayan bir kıyafet giydim, gülünç durumdaydım. Üzerime tam uymayan bir üniformanın içinde bir darbe liderliği, konsey başkanlığı yapmanın ne kadar komik olacağını takdirlerinize sunuyorum. Daha sonra Hulusi Akar'ın yanına tekrar girdim, Komutana 'arkadaşların ikna olmadığını' söyledim. Sabah kadar 3-4 kez belki 5 defa üsse giderek, yaptıkları işten vazgeçirmeye çalıştım. Silahlı kişilerin tavırlarından dolayı çoğunlukla yatıştırıcı, yapıcı bir dille darbecileri ikna etmeye çalıştım. Gecenin ilerleyen saatlerinde ikna olmaya başlayınca durumu Komutana tekrar arz ettim."

Sanık Akın Öztürk, Genelkurmay Başkanı Akar'ın Başbakan Binali Yıldırım ile telefonla görüştüğünü, ardından Mehmet Dişli ile helikopterle Başbakanlığa geçtiğini, kendisini de "darbecileri iyice ikna etmesi için" üste bıraktığını söyledi.

Bu sırada 8-10 kez Mehmet Dişli'yi telefonla aradığını, Dişli'nin 2-3 kez telefonu açtığını anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"Ben ona 'Hani beni buradan aldıracaktınız, helikopter gelmedi' dedim. Bana 'Komutana ilettim.' dedi. Ancak beni almak için herhangi bir helikopter gelmeyince ben de orada bulunan helikopterle Başbakanlığa gitmek için bindim. Ancak havalanıp 4-5 metre yükseldikten sonra helikopterin vurulması sonucu, yaralandım, helikopter kalkamadı. Bu inişten sonra Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler'in Akıncı Üssü'nde rehin tutulduğunu öğrendim. Karargaha gidip, rehin tutulduğu odada elindeki ve ayağındaki bağları kestim ve kendisini kurtardım. Abidin Ünal'ı buldum ve birlikte diğer generalleri kurtarıp, diğerlerini askeri savcıya teslim edip Hava Kuvvetleri Komutanlığına intikal ettim.

Ben Karargah'ta basın bildirisi hazırladıktan sonra Sayın Milli Savunma Bakanımız Fikri Işık ile görüşüp, yaşadıklarımı, akşamdan beri Sayın Genelkurmay Başkanının yanında olduğumu arz ettim. Basında iddia edildiği gibi Mehmet Partigöç ile şahsen konuşmadım. 'Yurtta Sulh Konseyi' isimli oluşuma dahil olmadığım gibi bu oluşumun ismini ilk defa emniyet aşamasında polislerden duydum. Varlığı ispat edilemeyen bir konseyin üyesi nasıl olabilirim? Onu şiddetle reddediyorum. Genelkurmay Başkanının darbenin başına geçirilmesi konusunda oluşturulan ekibe katılmadığım gibi komutanın ikna edilmesi için herhangi bir çabam olmamıştır. Bu husus Genelkurmay Başkanının kendisine sorulabilir. Huzurda bulunan sanıkların hiçbirisi benim olaya karıştığımı, katkıda bulunduğumu, emir ve talimat verdiğimi söyleyemez."

Sanık Öztürk, konumu itibarıyla sembolik bir görevde bulunduğunu, emir-komuta yetkisi olmayan, Şubat 2016'da emeklilik dilekçesini ilgili makamlara veren, yasal hakkı olan konutunda oturmak için konut talebinde bulunan, 3 koruması, 1 şoförü dışında mahiyeti bulunmayan, YAŞ üyesi olarak görev yapan bir komutan olduğunu vurgulayarak, "Kuvvet Komutanlığından sonra Genelkurmay İkinci Başkanlığına, Genelkurmay Başkanının ikna edilememesi halinde Genelkurmay Başkanlığına getirileceğim ifadesi var. Beni kim nasıl ikna edebilmiş, bunu birisi söyleyebilir mi? Genelkurmay İkinci Başkanlığı benim için tenzili rütbe ama Genelkurmay Başkanlığı yapacakmışım. Beni kim ikna etmiş, ben razı olmuş muyum? Bu da belli değil." diye konuştu.

Şüpheli Mehmet Akça'nın "Komutan Akın Paşa, darbeyi Sulh Konseyi yaptı, başında Akın Paşa var" şeklindeki ifadelerinin de doğru olmadığını savunan Öztürk, Mehmet Akça'yı tanımadığını, bu kanaate hangi verilerden sahip olduğunun bu kişiye sorulmasını talep etti.

Öztürk, savunmasında şunları kaydetti:

"Darbe girişimi yaptığı iddia edilen cemaat, tarikat, terör örgütleri gibi oluşumların asıl amaçlarının Cumhuriyetimizi hedef aldığını açık açık söylemişimdir. Ne amaçla kurulurlarsa kurulsunlar bunların sonuçta Cumhuriyetimizin altına konmuş birer bomba haline geldiğini bütün Hava Kuvvetleri personeline defalarca söylemişimdir. Yarım asra yakın askeri bilgi ve tecrübelerimi, komutanlarımın bana verdiği emekleri, Mustafa Kemal Atatürk'e 'deccal' diyebilecek kadar hainliğe ulaşacak 3-4 imamın kullanımına verecek birisi değilim. Devletimizin bekası için tek çarenin milletin birlik ve beraberliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu, bunun için de milletimizin yegane ortak paydası olan al beyaz bayrağımızın altında tek vücut olmamız gerektiğini her fırsatta ifade ettim. Personelimi bu konuda yaptığım konuşmalarda, her zeminde kendi sözüm olan 'Aşkımız bayrak, sevdamız Türkiye, rehberimiz Mustafa Kemal Atatürk'tür' ifadelerini belki binlerce kez söylemişimdir.

Ancak kalpler toplu atarsa başarıya ulaşırız, millet olarak. Mehmet Akif'in dediği gibi 'toplu atarsa kalpler, onları top bile susturamaz' inancını hep taşırım. Ben 1960 darbesini, 1971 muhtırasını, 1980 darbesini, 28 Şubat olaylarını yaşamış, milletin üzerindeki olumsuz etkilerini gören bir asker olarak, bu darbe girişimini haklı görecek veya destekleyecek bir kişiliğe, yapıya sahip değilim. Bu yaftayı üzerime çiviyle çaksalar da tutturamazlar. Ancak birisi beni buraya monte etmiş, ne niyetle, ne sebeple bilemem. Onu ben yargıdan istirham ediyorum, ortaya çıkarsınlar."

Sanık Akın Öztürk, eşi ve kendi mal varlığı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını, tahliyesini ve beraatini talep etti.

Öztürk'ün çapraz sorgusu yapıldı

Davada, Akın Öztürk'ün çapraz sorgusu da yapıldı.  Öztürk, Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in, generallerin FETÖ mensubu olduğu konusunda kendilerine bilgi gelip gelmediğine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: 

"İhbarlar hep geliyordu. Bunların hepsini Genelkurmaya bildiriyor, incelenmesini istiyoruz. Somut delil gelmedi. Her yıl YAŞ öncesinde gelen ihbarları, terfiye girecek bütün generalleri ve albayları Emniyete ve MİT'e sorduruyorduk. En son, kuvvet komutanlığından ayrılmadan önce, 23-24 Temmuz 2015'te, elime gelen en büyük listeydi, sayın MİT Müsteşarı'na bunu takdim ettim. Yanılmıyorsam 68 kişilik listeydi. 'Al, bunun gereğini yap' dedim. Yine YAŞ arifesinde, 22-23 kişi, hep generaller vardı, 'Bunlar içinde bilinenler varsa bize verin çünkü işlem yapacağız' dedim."

"Bana yapılan muamele derdest değil midir?"

Müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, söz alarak Öztürk'e HTS kayıtlarına yansıyan telefon görüşmelerini sordu. Öztürk, iddianameye yansıyan telefon görüşmelerini yalanladı.

Aydın'ın, "Beyanınızda 9 Temmuz'da İzmir'deki kamptan ayrıldığınızı söylüyorsunuz, ne amaçla ayrıldınız?” sorusuna karşılık Öztürk, "Çerkezköy’de yeğenime kız istemek üzere 9 Temmuz günü ayrıldım. Akşama kız isteme oldu. 10 Temmuz'da geri döndüm. Çerkezköy'e gittiğimizde orduevi müdürü, üs komutanı ve kaymakam usulen bizi gördü." dedi.

"Terfi sırasında olan generallerle ilgili geliyordu"

"FETÖ üyesi subaylarla ilgili MİT'e liste verdiğinizi söylediniz. O listede buradaki sanıklardan kimse var mıydı?" sorusuna karşılık Öztürk, şunları söyledi:

"Şu var, şu var diyemem. YAŞ arifesinde zaman zaman, parça parça geliyor. Buradaki arkadaşlarım hakkında da gelmiştir. 3'ü, 4'ü, 5'i hakkında gelmiştir. Şu anda net hatırlamıyorum. O sene terfi sırası olan generallerle ilgili geliyordu. Gelen ihbarların ciddiyetine göre değerlendiriyorduk. Şu var, bu var diye söylersem yanlış yapmış olabilirim."

"Partigöç ile görüşmelerinizde siz mi, o mu aradı?" sorusunu Öztürk, Partigöç ile emir subayı aracılığıyla görüştüğünü, aramayı kendisinin yaptırdığını söyledi. Akın Öztürk, "Ben aradım hepsini. Önce Hava Kuvvetleri karargahını, cevap alamayınca Genelkurmay Karargahını arattım." diye yanıtladı. 

Öztürk, soru üzerine o gece damadı Hakan Karakuş'u hiç görmediğini kaydetti. "Damadınızı hiç merak etmediniz mi?" sorusuna Öztürk, "Ben Genelkurmay Başkanı'nın yanına geldim, ondan sonra hiç ayrılmadım. Hiçbir pilotla temasım olmadı. O darbe hengamesinde Hakan nerede, zinhar aklıma gelmedi. Bir tek Genelkurmay Başkanı'nın gözüne bakıyorum ben." karşılığını verdi.

"Neden Genelkurmay Başkanı veya diğer üst düzey komutanlar yerine Partigöç'ü aradınız?" sorusu üzerine ise Öztürk, avukata "Olayı çarpıtmayın." dedi. Avukatın, "Sorum gayet açık. Lütfen sesinizi yükseltmeyin. Sanık olduğunuzu unutmayın." sözlerine karşılık Öztürk, "Sayın avukat bakınız, bir yerde her şeyden sorumlu harekat başkanlığıdır. En çabuk bilgi alacağınız yer harekat merkezidir. Ben Partigöç'ü aramadım, harekat merkezini aradım." diye konuştu.

"Darbeyi planlayanlar, o gece kendilerine direnme potansiyeli olan herkesi derdest ediyorlar. Siz direndiğinizi söylüyorsunuz ama size hiçbir şey yapmıyorlar." ifadeleri üzerine Öztürk, "Ben o gün İstanbul'da düğünde olacaktım. Eşimin rahatsızlığı nedeniyle katılamadım. Gitsem nikah şahidi olacaktım. Eşim dışarı çıkamıyordu. Özür dileyip Ankara'ya döndüm. Yoksa ben de İstanbul'da olsam beni de derdest edeceklerdi." dedi.

Ankara'da da üst düzey komutanların derdest edildiğinin belirtilmesi üzerine Öztürk, karargaha girerken kendisine silah doğrultulduğunu söyleyerek, "Bana yapılan bu muamele derdest değil midir? Silahlarını kaldırdılar. Nedir bunun adı?" diye konuştu.

"Birinci ve ikinci görüşmede kararlılıklarını gördüm"

Öztürk, bir başka soru üzerine o gece Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile sabaha kadar beraber olduğunu, Akar ile "Eyvah, Silahlı Kuvvetler rezil oldu" diye dertleştiklerini iddia etti. O gece çoğunlukla 143. Filo'da bulunduğunu belirten Öztürk, "Genelkurmay Başkanımızın ifadelerine kendi ifadelerimi katarak tez elden bu işten vazgeçilmesini arkadaşlara iletmeye çalıştım. Hepsi bu" iddiasında bulundu. 

"Onlar ne söylediler?" sorusu üzerine Öztürk, "Birinci ve ikinci görüşmede kararlılıklarını gördüm. Üçüncü ve dördüncü görüşmelerde onlar da ikna oldular." dedi. 

Başbakanlık adına söz alan avukat Süleyman Ayhan'ın "O gece TSK'nın yönetildiği Genelkurmay Başkanlığı veya Hava Kuvvetleri Komutanlığına gitmeniz gerekmez miydi? Neden Akıncı Üssü'ne gittiniz?" sorusuna Öztürk, "Arabamı çağırdım. Karargah ile irtibat kuramadık. Ayrıca benim Hava Kuvvetleri ile organik bir bağım yok." karşılığını verdi. 

Bunun üzerine Öztürk'ün avukatı, müvekkilinin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın araması üzerine Akıncı Üssü'ne gittiğini savunarak, "Müvekkilimin Akıncı Üssü'ne gidişi, Abidin Ünal'ın 'Ağabey, Ankara üstünde uçaklar uçuyor. Bir öğren bana dön' demesi üzerine Harekat Merkezini arıyor. Genelkurmay Başkanı'nın Akıncı Üssü'ne getirildiğini öğrenince üsse geçiyor. Genelkurmay Başkanı'nın talebiyle Akın Öztürk Genelkurmay Başkanı'nın yanına gidiyor." diye konuştu.

Akın Öztürk, "O gece Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın elinde telefon gördünüz mü? Bir yeri aradı mı, biriyle görüştü mü?" sorusu üzerine, Orgeneral Akar'ın Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüğünü bildiğini, bunun dışında başka bir görüşmesini hatırlamadığını anlattı. 

Öztürk, "143. Filo'dan müspet cevap alınca Başbakan ile görüştü. 'Bu işi bitiriyoruz, beraber Başbakanlığa gidiyoruz' dedi. Sonra telefonla görüşüp 'Akın, sen kal. Bir saat daha burada arkadaşlara göz kulak ol' dedi. Ben de gelmek istediğimi, bu kargaşa içinde daha sonra gelmemin mümkün olmayacağını söyledim. Beni aldıracağını söyledi." diye konuştu. 

Sanıklardan Ömer Faruk Harmancık'ın avukatının, "Hakan Evrim, Ömer Faruk Harmancık, Mehmet Dişli, bu isimler Akıncı Üssü'nde Hulusi Akar'ın yanında ast edasıyla mı bulunuyordu, yoksa Genelkurmay Başkanı üzerinde güç sahibi olduğunu belli mi ediyorlardı?" sorusu üzerine Öztürk "Kesinlikle tam bir askeri saygı içerisinde davranıyorlardı." karşılığını verdi. 

Öztürk, Harmancık'ın, Hulusi Akar'a bildiri okutup, imzalamasını söylediğini görüp görmediğine yönelik soruyu, "Bunu kesinlikle hatırlamıyorum. Yanlarından ayrıldıktan sonra gerçekleşmiş olabilir." şeklinde yanıtladı. 

Sanık avukatlarının, "Mehmet Dişli'nin pozisyonu, Genelkurmay Başkanımızın sözlerini yerine getirir pozisyon muydu?" sorusa ise Öztürk, "Evet, o pozisyondaydı" karşılığını verdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın tekrar söz alarak, "Şöyle bir manzara ortaya çıktı. Sanıklar Ömer Faruk Harmancık, Hakan Evrim, Kubilay Selçuk'u, ki bunların Fetullahçı olabileceklerine dair ihbar geldiğini hatırladığınızı söylüyorsunuz, o gece iknaya gidebilecek üst rütbeli kişiler var. Ama bu kişileri ikna görevi size veriliyor. Nasıl bir ilişkiniz var ki bu görev size tevdi ediliyor?" sorusunu ise Öztürk şöyle yanıtladı: 

"O gece Akıncı Üssü'nde Genelkurmay Başkanı'nın yanına giden tek kişi benim. Hava Kuvvetleri Komutanı İstanbul'da düğünde, Deniz Kuvvetleri Komutanı İstanbul'da düğünde, Kara Kuvvetleri Komutanı nerede bilmiyorum. Ben komutanın yanına gittiğim için benden istiyor. Demin de arz ettim, benim onlarla kibarca konuşmak dışında alternatifim yoktu çünkü yetkim de yoktu."

"On aydır darbeyi kimin yaptığını bulamadım" 

Sanık eski kurmay albay Ahmet Özçetin de lehine delil sayılacak birçok somut bilgiye iddianamede yer verilmediğini savunarak, hakkında isnat edilen suçlamaları kabul etmediğini, neden "Yurtta Sulh Konseyi" üyeliğiyle suçlandığı hakkında fikrinin bulunmadığını öne sürdü.

Aynı zamanda 1 Ağustos'ta ilk duruşması görülecek Akıncı Davası kapsamında da savunma yapacağını anlatan Özçetin, "Bu davayla ilgili hazırlıklarımı tamamladığımda, yapacağım savunma sonucunda hakkımda isnat edilen birçok suçlamanın asılsız olduğu ortaya çıkacaktır." iddiasında bulundu. 

Akıncı Üssü'ndeki aracında yapılan aramada, birçok siyasetçi ve bürokrata ait ev ile iş yerlerinin uydu görüntülerinin ele geçirildiğine yönelik suçlamaya değinen Özçetin, şöyle devam etti: 

"Darbe girişimi içinde yer aldığım ve öncesinde toplantılara katıldığım yönündeki iddialar bu belgeler üzerinden yapılmaktadır. Aracımdaki arama işlemi 18 Temmuz'da benim de katılımımla yapıldı ve bu durum tutanak altına alındı. Aramada söz konusu belgelerin ele geçirildiğine dair bir tespit yoktu. Araç temiz olarak Ulaştırma Tabur Komutanlığına teslim edildikten 5 gün sonra yapılan aramada bu belgelerin ele geçirildiği iddia ediliyor. Bu belgelerle şahsım nasıl ilişkilendirilebilir ki? Dolaysıyla hakkımdaki iddialar temelsizdir." 

Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki cuntayla birlikte darbe girişimini sevk ve idare etmediğini savunan Özçetin, savaş uçaklarını yönlendirmediğini, Akıncı Üssü'nde bulunduğu sırada sanık Akın Öztürk ile karşılaşmadığını iddia etti. 

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in, darbe girişiminin yaşandığı gece Akıncı Üssü'nden Ankara'yı bombalayan pilotlarla yaptığını telsiz konuşmalarını hatırlatması üzerine Özçetin, "Bu görüşmelerin net olarak bana ait olup olmadığını bilmiyorum. Görüşmelerin hangi ortamda yapıldığını hatırlamıyorum. Bu görüşmelerin bir kısmının bana ait olmadığını, bir kısmının da bana dikte ettirildiğini tespit ettim." savunmasını yaptı. 

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in "O gece 'Yurtta Sulh hareketini icra ediyoruz' şeklinde bir konuşman da var. Buna ne diyeceksin?" sorusuna Özçetin, "Bu konuşma bana aitse hangi şartlar altında bunu söyledim bilemiyorum. Bununla ilgili çalışmam devam ediyor." açıklamasını yaptı. 

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın 16 Temmuz'da Akıncı Üssü'ne geldiği zaman darbe girişiminden haberdar olduğunu iddia eden Özçetin, Mahkeme Başkanı Dik'in "Sizce bu darbe girişimini kim yapmıştır?" sorusunu, "Bu soruyu çok düşündüm, on aydır içerdeyim ve bunu düşünüyorum. Net bir cevap veremedim." diye yanıtladı. 

Anafartalar Koleji sahibi ve darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'nde yakalanan sanık Hakan Çiçek'in kendisinin daveti üzerine üsse geldiği yönündeki iddiaya da değinen Özçetin, Çiçek'e böyle bir davette bulunmadığını söyledi. 

Özçetin, FETÖ'nün TSK'daki hücre yapılanmasını da iddianameden öğrendiğini öne sürerek savunmasını tamamladı.  Dava, Salı günü saat 09.30'a ertelendi.

Öte yandan, Öztürk'ün çapraz sorgusu sırasında müştekilerin bulunduğu sıralardan bir anda tepkiler yükseldi. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in ne olduğuna ilişkin sorusu üzerine müştekiler, tuvalete götürülen bir sanığın kendilerine dil çıkardığını söyledi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.