Akıllı telefonlarda 'göz tarama' devri

Akıllı telefonlarda 'göz tarama' devri

Hani casusluk veya bilim kurgu türü filmlerde önemli odaların giriş kapısına yerleştirilen 'göz tarama' kutucukları var ya işte akıllı telefonların yeni güvenlik sağlama yöntemi bu olacak.

Anlaşılan o ki, üst sınıf akıllı telefonlarda daha yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan parmak izi uygulaması ana akım seviyeye inmeden tarihin teknoloji çöplüğündeki yerini alacak. Yerine geçecek olan yeni güvenlik yöntemi ise 'göz tarama' teknolojisi. Hani casusluk veya bilim kurgu türü filmlerde önemli odaların giriş kapısına yerleştirilen 'göz tarama' kutucukları var ya işte onlardan bahsediyoruz.

LG'nin bir sonraki tepe seviye akıllı telefonu LG G5 ile birlikte hayata geçirmeyi planladığı en önemli yenilik güvenliği göz irisini tarama teknolojisi ile sağlamak. Bunun anlamı telefonun sadece veri tabanına kayıt edilen göz(ler) baktığında açılacak oluşu. Konuya ilişkin çalışmalarını hayata geçirmek için Kore merkezli bioyometri firması Irience ile anlaşan LG, ortak çalışmalar neticesinde G5'e iris tanıma modülü ekleyecek ki gelen bilgilendirmelere göre bu modül zaten halihazırda donanımsal olarak tamamlanmış bile. Geriye kalan işlem, modülün akıllı telefona yerleştirilmesi ve algoritmaların tamamlanarak tanıma mesafesinin 50cm uzaklığa kadar ölçeklendirilebilmesinden ibaret.

Bu arada göz tanıma teknolojisinin yeni bir girişim olmadığını da belirtelim. Hatta Apple ile Samsung'un uzun bir süreden beri son kullanıcı seviyesine indirebilecekleri -yani maliyet odaklı ve farklı çok sayıda kullanım senaryosunda iş görebilecek- girişimler yürüttüğünü de biliyoruz. 

Keza ZTE ve Fujitsu'nun halihazırda farklı alanlara ve ürünlere yönelik geliştirdiği benzer çözümleri de bulunuyor. Ama dediğimiz gibi henüz bu teknolojiyi akıllı telefonlarda son kullanıcı seviyesine çekebilen bir girişim olmuş değil. Haliyle LG'nin bu konuda rakiplerinden önde olduğunu söyleyebiliriz.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.