Akıllı telefonlar çocukları 'susturmasın'

Akıllı telefonlar çocukları 'susturmasın'

Çocuk Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ailelerin çocuklara, ağlamaması için akıllı teknolojik cihazlar verdiğini, bunun çocuklarda sosyal ve dilsel gelişimini engellediğini söyledi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı ve Çocuk Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ailelerin çocuklara, ağlamaması için cep telefonu ve akıllı teknolojik cihazlar verdiğini, bunun çocuklarda sosyal ve dilsel gelişimini engellediğini söyledi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aileler tarafından çocuklara erken yaşta verilen cep telefonu ve akıllı cihazların adeta "susturucu" amaçlı kullanıldığını ifade etti.

Çocuğunuzun gelişimi için akıllı cihazlardan uzak tutun

Ağlayan çocukları susturmak için onlara akıllı cihaz vermenin, televizyondan müzik dinletmenin veya görüntü izletmenin yanlış olduğunu belirten Öztürk, "Bu durumda daha bebeklik döneminden itibaren 1,5-2 yaşında bir çocuk ekranla karşılaşmış oluyor. Çocuklar ekranlarda sadece görüntüleri algılar ve o görüntülerle müziği birleştirir. Bu senkronizasyon küçük yaştaki çocuklarda sosyal ve dilsel gelişimini engeller" diye konuştu.

Çocukların akıllı cihazlar başta olmak üzere bütün ekranlardan korunması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Küçük yaşta, erken dönemde ekranla karşılaşan ve ekrana bağlı olan çocuklarda sosyal gelişim bozuklukları hem de dil gelişim bozuklukları olur ki bu çok önemli bir şeydir. O nedenle çocukların özelikle 4-5 yaşına kadar bu anlamda mutlaka korunmaları gerekir." 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.