Akıllı telefon kamerasındaki ızgaralar ne işe yarıyor?

Akıllı telefon kamerasındaki ızgaralar ne işe yarıyor?

Birçok kişinin kullanmadığı, hatta ne işe yaradığını dahi bilmediği akıllı telefon kameralarında bulunan ızgara özelliğini mercek altına aldık. İşte profesyonel fotoğrafçılar için vazgeçilmez olan ızgara özelliğinin bilinmeyenleri...

Akıllı telefon kullananların birçoğu, kamerada bulunan ‘ızgara’ özelliğini merak etmiştir. Hemen hemen tüm telefonların kamera uygulamasında bulunan bu özellik, birçok kişi için gereksiz diye düşünülerek kullanılmamış olabilir. Fakat ‘ızgara’ özelliğinin özellikle fotoğrafçılar için vazgeçilmez bir unsur olduğunu biliyor muydunuz?

    1/3 Kuralı olarak bilinen bu ızgaralar, fotoğrafçılığın temel kuralları arasında yer alıyor. Bu kuralın temeli, yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşıldığı üzere ekranı yatay ve dikey olarak 3’er eşit parçaya ayıran 4 çizgiden oluşuyor. Böylece ekran 9 parçaya bölünmüş oluyor.

1/3 Kuralına uygun çekilen karelerde, fotoğrafın öznesinin bu hayali çizgilerin kesişim noktasına denk gelmesi gerekiyor. Böylece çok daha etkili ve göze hoş gelen fotoğraf kareleri ortaya çıkabiliyor.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğümüz üzere, insanlar genellikle istedikleri objeyi çekerken ortalamayı tercih ediyor. Fakat fotoğraflar 1/3 Kuralına uygun çekildiğinde ortaya çok daha başarılı görüntüler çıkıyor.

Siz de akıllı telefonunuzla fotoğraf çekerken çok daha başarılı kareler elde etmek istiyorsanız, ızgara özelliğini kullanarak bunu başarabilirsiniz.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.