Akaryakıtta 'emsal ülkelerden' daha fazla indirim

Akaryakıtta 'emsal ülkelerden' daha fazla indirim

Türkiye, Haziran 2014 ile Temmuz 2015 arasında hem benzin hem de motorin fiyatlarındaki indirimde, EPDK'nın emsal kabul ettiği 4 ülke arasında ilk sırada yer aldı.

Türkiye, Haziran 2014 ile Temmuz 2015 arasında hem benzin hem de motorin fiyatlarındaki indirimde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından emsal kabul edilen 4 ülke arasında ilk sırada yer aldı.

AA muhabiri, EPDK’nın verilerini baz alarak, Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa ile Türkiye'de akaryakıtta Haziran 2014 ile Temmuz 2015 arasında görülen fiyat farklarını karşılaştırdı.

Petrolün varil fiyatının 115 dolara çıktığı 20 Haziran 2014 ile 55 dolara gerilediği 24 Temmuz 2015 arasındaki dönemde Türkiye’de benzinin litre fiyatında yüzde 9'a karşılık gelen 47 kuruş, motorinde ise yüzde 14’e karşılık gelen 65 kuruş indirim oldu. Bu dönemde benzinin litre fiyatındaki indirim, emsal ülkelerde Türk Lirası karşılığı hesaplandığında İtalya'da 25, Almanya'da 24, Fransa'da 19 kuruşa denk geldi. İngiltere'de ise benzinin litre fiyatında 16 kuruşluk artış gerçekleşti. Türkiye, indirimler sonrası söz konusu ülkeler arasında en pahalı benzinin kullanıldığı ülke sıralamasında 2 sıra gerileyerek üçüncü oldu.

Aynı dönemde motorin fiyatlarında da en fazla düşüş litrede 65 kuruşla Türkiye'de olurken, Almanya'da 48, İtalya'da 47, Fransa'da 33, İngiltere'de ise 1 kuruşa denk gelen indirim gerçekleşti. İndirimler sonrası Türkiye'nin sıralamadaki yeri değişmedi ve emsal ülkeler arasında en pahalı motorinin satıldığı üçüncü ülke konumunu sürdürdü.

Konuyu AA muhabirine değerlendiren EPDK uzmanları, ham petrol fiyatları ile akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün oransal olarak karşılaştırılmasının yanlış olduğunu ifade ederek, benzin ve motorin fiyatının serbest piyasada belirlendiğini, hatta petrol fiyatı düşerken akaryakıt fiyatlarının yükseldiğine işaret etti. Uzmanlar, akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde petrol fiyatlarının yanı sıra rafineri payı, akaryakıt dağıtım şirketlerinin kar marjı, akaryakıtın satıldığı bayinin rafineriye olan uzaklığı ya da dolar kuru gibi değişkenlerin belirleyici olduğunu hatırlattı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.