AK Parti, CHP ve MHP: Ayasofya açılmalı

AK Parti, CHP ve MHP: Ayasofya açılmalı

Ayasofya'nın cami olarak açılmasına siyasilerden tam destek!

Hz. Peygamber’in “İstanbul bir gün mutlaka fethedilecektir, İstanbul’u fetheden kumandan ne güzel kumandan, İstanbul’u fetheden asker ne güzel asker” sözlerine mazhar olan Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u fethettikten sonra ilk icraat olarak Ayasofya’yı camiye çevirmişti. 1453 yılından 1935 yılına kadar 450 yıldan fazla camii olarak Müslümanların Allah’ı zikrettikleri yer olarak kullanılan ve fethin sembolü olan Ayasofya, daha sonra cumhuriyet döneminde müzeye çevrilmiş ve Müslümanların boynu bükülmüştü.

Tarihçiler, Fatih’in vakfiyesine ihanet olarak görülen müze kararının bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Akit’e konuşan tarihçiler ve milletvekilleri Ayasofya’nın bir an önce cami olarak ibadete açılmasını ve içerisinde Kur’an sedalarının yankılanması gerektiğini dile getirdiler.

HALAÇOĞLU: AYASOFYA CAMİ OLARAK İBADETE AÇILMALI

MHP Kayseri Milletvekili ve Türk Tarih Kurumu (TTK) Eski Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması gerektiğini söyledi. Halaçoğlu, geçtiğimiz 29 Mayıs’ta yeni bir uygulama yapıldığını ve bu uygulama ile Edirnekapı’daki sembolik girişinin iptal edilip bir yürüyüş gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Ben de o sırada bu yürüyüşün daha anlamlı olması isteniyorsa, o zamanı temsil etmesi açısından Ayasofya’ya kadar gittikten sonra ‘Orada namaz kılınsın’ demiştim” dedi.

Kendisinin İstanbul’da olduğu sıralarda, Ayasofya’da bir cami imamının olduğunu ve hünkâr mahfili tarafında namaz kılındığını ifade eden Halaçoğlu, “Böyle bir durum vardı. Doğrusunu isterseniz benim gerçek düşüncem Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasıdır. Çünkü Avrupa’ya ve Balkanlar’a gittiğiniz zaman bizim birçok camimiz veya türbemiz kiliseye çevrilmiş ve buna benzer birçok durum söz konusu.  Türkiye’de zaten kilise hüviyetini taşıyan birçok yapı var. Bundan dolayı İstanbul’un fethinin sembolü olan Ayasofya’nın da cami olarak açılması lazım” diye konuştu.

ZEYBEKÇİ: AYASOFYA BİR İBADETHANEDİR VE CAMİ OLMALIDIR

AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi ise, Ayasofya’nın İslâm’ın bir mabedi haline dönmesini gerektiğini bildirdi.
Ayasofya’nın tarihi boyunca bir ibadethane olarak var olduğuna dikkat çeken Zeybekçi, “Ayasofya, ibadethane olarak kurulan bir mabettir ve tekrar ibadethane haline dönüştürülmedir” dedi.
Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin birilerine karşı girişilen bir rövanş olarak algılanmaması gerektiğine vurgu yapan Zeybekçi, “Orasının İslâm’ın bir mabedi haline dönmesini sağlamak bütün inananlar için amaç ve görev olmalı. Ayasofya, nasıl ki Hıristiyanlıkta da bir ibadethane idiyse Hıristiyanlık sonrasında da bir ibadethane olduysa bugün de İslam’ın başkenti konumundaki İstanbul’da bulunan bu eserin yine bir ibadethane olmasının bütün dinlerin faydasına olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

AYGÜN: AYASOFYA CAMİ OLURSA TÜRK TARİHİNE HİZMET EDİLMİŞ OLUR

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün ise, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açıldığı takdirde Türk tarihine önemli bir hizmet edileceğini söyledi.
Aygün, geçtiğimiz yıl Ayasofya’nın açılması konusunda geçtiğimiz yıl soru önergesi verdiğini hatırlatarak, “Geçen yıl ki beyanatımın arkasında duruyorum. Sayın Bülent Arınç mehter marşının söylenmesini istiyor ben de bunu istiyorum ama ben atalarımızın fethetmiş olduğu Ayasofya’da cami olarak açılsın da diyorum” dedi.
Bugün de geçen yıldan farklı bir şey söylemediğinin altını çizen Aygün, “Ben aynı yerde duruyorum. İnanıyorum ki Ayasofya, cami olarak ibadete açılırsa Türk tarihine önemli bir hizmet edilmiş olur. Ben yine aynısını söylüyorum, Başbakan Ayasofya’yı açarsa Başbakan’ın elini öperim ve orada namazımı da kılarım” diye konuştu.

Yeni Akit