Ailelere uyarı! Kontrolsüz teknoloji çocukları bozuyor

Ailelere uyarı! Kontrolsüz teknoloji çocukları bozuyor

Hızla gelişen teknoloji çocuk ve gençlerin hayatında tehlike arzediyor. Kontrolsüzce kullanılan teknoloji bazen davranışsal bazen ruhsal bozukluklara yol açabiliyor. Teknolojinin zararlarının önüne geçebilmek adına uzmanlar aileleri uyardı

Prof. Dr. Mücahit Öztürk, çocuklar ve gençlerin teknoloji kullanımı konusunda ciddi risk grubu oluşturduğunu söyledi.

''Teknolojik araçların denetimsiz kullanılması davranış bozukluğuna neden oluyor''

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı ve Çocuk Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk, akıllı telefonlar ile diğer teknolojik araçların sınırsız ve denetimsiz kullandırılmasının çocuklarda davranış bozukluğuna neden olabildiğini belirtti.

Öztürk, yaptığı açıklamada, çocuklar ve gençlerin teknoloji kullanımı konusunda ciddi risk grubu oluşturduğunu söyledi.

''Aileler teknoloji kullunımı konusunda sınırlama getirmeli''

İnternetin devreye girmesiyle çocukların sınırsız bilgiye ulaşabildiğini, bunun da ciddi problemler oluşturabildiğini ifade eden Öztürk, "Çocuklara teknoloji cihazlarını sınırsız ve denetimsiz kullandırmak tehlikeli. Aileler ve eğitimciler, bu cihazların kullanımında mutlaka sınır belirlemeli" dedi.

Çocukların bilgisayar veya cep telefonlarının kullanım süresi ile içeriklerinin ailelerce kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Telefon ve bilgisayar hayatın bir gerçeği. Çocuklarımız kullanacak diye bir sınırsızlık oluşturursak, çok ciddi risklerle karşı karşıya kalabiliriz. Çocukların teknolojiyi hangi amaçla kullandığını bilmemiz gerekir. Sınırsızlık, ileri dönemlerde çocuklarda ciddi davranış bozukluğu oluşturur" diye konuştu.

''Cep telefonu kullanımı çocuklarda dikkat eksikliğine yol açıyor''

Çocukların gelişim dönemlerine göre birtakım bilgilere sahip olması gerektiğini dile getiren Öztürk, bazı bilgileri erken dönemde almalarının çocukların ruhsal gelişimini olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.

Öztürk, uzun süre bilgisayar ile cep telefonu kullanımının çocuklarda dikkat eksikliğine yol açtığına, bunun da akademik başarılarını düşürdüğüne işaret etti.

Bu tür aletlerin çocukların sosyal ilişkilerini de ciddi şekilde bozduğunu belirten Öztürk, "Bir çocuk evinden sokağa çıkmayıp dışarıda oynamak istemiyorsa, evde ekran başında durmak istiyorsa burada ciddi sorun var demektir. Bu durum, çocuğun gerçek hayattan kopup kolayı ve sanalı tercih etmesi demektir. Bu durum çocukta ileri dönemlerde ciddi anlamda ruhsal problemlerin ortaya çıkacağı anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

Öztürk, şiddet içerikli oyunların, hayal dünyaları yetişkinlere göre daha geniş olan çocuklarda davranış problemlerine neden olduğunu bildirdi.

Ailelere uyarılarda bulunan Öztürk, şunları kaydetti:

"Çocuklara telefon ya da bilgisayar aldıklarında, baştan itibaren kullanım sınırlarını çizecek ve bunu çocukla paylaşacaklar. Bilgisayarda oyun oynanabilir ama içeriğini biz belirleyeceğiz. Okul döneminde hafta içi çok gerekmediği durumda bilgisayarla haşır neşir olmalarının engellenmesi, hafta sonları belli saatler aralığında bilgisayarın bilgi amaçlı kullanılması ve mutlaka internette aile paketi alarak kullanılması gerekiyor."

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.