Hasan TANRIVERDİ

Hasan TANRIVERDİ

Aile içinde tartışmayı etkileyen olumsuz davranışlar -1

Aile içinde tartışmayı etkileyen olumsuz davranışlar -1

1-İletişim noksanlığı

Her sorunda, karşılıklı konuşabilmek, karşısındakini anlamaya çalışmak, tartışmada ona da fırsat vermek, iletişim sağlamanın önemli basamaklarındandır. Hataları kabullenmek, eşlere cesaret verir. Karşılıklı müzakereyi kolaylaştırır, sorunların çözümüne yardımcı olur.

2.Tartışma kültürümüzün eksikliği

Ne yazık ki, tartışmanın kavga zannedildiği bir toplumda yaşıyoruz. Millet olarak genellikle tartışma özürlüyüz denilebilir. En küçük tartışmaları bile kavga haline getirmede üstümüze yoktur.

Tartışma üslubu ile ilgili bilgi ve görgümüzü artırmak için gayret göstermemiz gerekir. Bu kültürün yerleşmesi konusunda daha çok çabaya ihtiyacımız olduğu kanaatindeyim.

3-Üçüncü kişi

Benim kendi kendime her zaman ettiğim bir duam var. “Allah’ım beni, yakınlarımın, aile içi anlaşmazlıklarında, hiçbir zaman üçüncü kişi yapma.”

Günümüz evliliklerinde yapılan yanlışlıkların başında, eşlerin yakınlarının, gereksiz yere konuya müdahil olmalarının, uzlaşma şansını daima zorlaştırdığı görülmüştür. Ne yazık ki, evlilerin bazen anneleri,  bazen babaları, bazen de kardeşleri üçüncü kişi olabiliyor. Öncelikle eşler problemlerini kendileri çözmeyi denesinler. Gerek görürlerse, yakınlarından yardım istedikleri takdirde, üçüncü kişilerin devreye girmesi uygundur. Yoksa her tartışmada eşlerin olayı yakınlarına aktarması, onların da durumdan vazife çıkararak müdahalede bulunması, bu evliliğin temellerine dinamit yerleştirmek olur. Eşler problemlerini kesinlikle mecbur kalmadıkça sorunlarını dışarı taşımamalı.

Bir arkadaşım şöyle demişti, İkinci oğlumu evlendirirken, asla ablası olan kızı gelin etmeyeceğim. Her halde birinciden ağzı yanmış besbelli.

Evliler arasında zaman zaman, bir takım çatışmaların olmasını çok doğal karşılamak gerekir. Çünkü insan olmamızın, gereğinde bu vardır. Sorunlarımızı elbette ki, konuşarak ve tartışarak çözeceğiz.
Tartışma ve fikir ayrılığı olmayan yerde, gelişme de söz konusu değildir. Gök gürlemesi, şimşek çakması sizi korkutmasın, Çiçeklerin yağmurdan sonra yeşereceğini unutmayalım.

Bazen yanı başımızdaki fırsatları, sahip olduğumuz güzellikleri göremeyebiliriz.
Eşine, çocuklarına gerçek bir servet bırakmak isteyen anne baba öncelikle onlara konuşabilmeyi, dinlemeyi ve tartışmayı öğretsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.