Ahmet Hakan'a Ayasofya cevabı Said Nursi'den

Ahmet Hakan'a Ayasofya cevabı Said Nursi'den

Ahmet Hakan, Ayasofya'nın neden cami olması gerektiğine dair sorular sordu. Said Nursi'nin cevabı şöyle...

İbrahim Mert'in haberi:
 
RİSALEHABER-ÖZEL
 
Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Ayasofya'nın neden cami olması gerektiğine dair sorular sordu. "Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması gerektiğini savunanlara soruyorum" diyen Hakan, "Bunu neden istiyorsunuz?
İtikaden mi? Yani dini bir maksatla mı? Var mı inançla bu konunun ilgisi? 
Yani İslami dünya görüşünün bir gereği midir Ayasofya’nın cami olması?
Sembolik açıdan mı? Yani fethin sembolü olması nedeniyle mi? Cami olarak açıldığında fetih yeniden anlam mı kazanacak?" sorularını sıraladı. 
 
Ayasofya'nın açılması Bediüzzaman Said Nursi'nin de en büyük taleplerinden biriydi. Bediüzzaman, Adnan Menderes'in 1950 yılında iktidara gelir gelmez Arapça ezanı serbest bırakmasının ardından iki talepte daha bulunmuştu. Bunlardan biri de Ayasofya'nın açılmasını istemesiydi.
 
İşte Risale-i Nur'da da yer alan Bediüzzaman Said Nursi'nin Ayasofya beyanları:
 
500 SENELİK KUDSİ VAZİYETİNE ÇEVRİLMELİ
 
"Eskilerin lüzumsuz keyfî kanunları ve su-i istimalleri neticesiyle, belki de tahrikleriyle zuhur eden Ticanî meselesini ve ağır cezalarını dindar Demokratlara yüklememek ve âlem-i İslâm nazarında Demokratları düşürmemenin çare-i yegânesi kendimce böyle düşünüyorum:
 
Nasıl ezan-ı Muhammediyenin (a.s.m.) neşriyle Demokratlar on derece kuvvet bulduğu gibi, öyle de, Ayasofya’yı da beş yüz sene devam eden vaziyet-i kudsiyesine çevirmektir. 
(Emirdağ Lâhikası,2-98)
 
İSLAM ALEMİ VE HATTA BİR KISIM HIRİSTİYAN DEVLETLER DE MEMNUN OLACAK
 
"Ankara’ya bu defa geldiğimin mühim bir sebebi, İslâmiyete ciddî taraftar Dahiliye Vekili Namık Gedik’i görmek ve İslâmiyetin kahramanı olan Adnan Beye ve Tevfik İleri gibi mühim zatlara bir hakikatı söylemektir ki:
 
Hem Demokrata ezan-ı Muhammedî gibi çok kuvvet vermek ve Risale-i Nur’un neşrine müsaadesi gibi çok taraftar olmak ve âlem-i İslâmı, hattâ bir kısım Hıristiyan devletlerini de memnun etmek için, Ayasofya’yı muzahrafattan temizleyip ibadet mahalli yapmaktır. Bu ise, bu mesele için otuz sene siyaseti terk ettiğim halde, bu nokta hatırı için Namık Gedik’i görmek istedim ve geldim. Adnan Bey, Namık Gedik ve Tevfik İleri gibi zatların hatırı için başka yere gitmedim.
(Emirdağ Lâhikası, 2-147)
 
TALEBESİNİN SAİD NURSİ'DEN ANLATTIĞI  AYASOFYA SÖZLERİ
 
Selahaddin Çelebi anlatıyor:
 
"Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerini ziyaretimin birinde Ayasofya hakkında düşüncelerini sormuştum. 'Keçeli, keçeli' diye güldü. Sonra birden ciddileşerek 'Ayasofya, Hristiyanlığın, İslâmiyete devir ve tesliminin bir âbidesidir. Bunun için kilise iken cami olmuştur. Elbette tekrar camiye çevrilecektir' dedi.
 

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum