Ahıska Türkleri 'ayrılığın başladığı' eski tren istasyonunda

Ahıska Türkleri 'ayrılığın başladığı' eski tren istasyonunda

1944'te sürgüne gönderilen Ahıska Türklerinden hayatta kalan bir grup yaşlı, 70 yıl aradan sonra ayrılığın başladığı eski tren istasyonunu ziyaret etti.

Sovyetler Birliği döneminde, "sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle 1944'te Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden Orta Asya’ya sürgüne gönderilen Türklerden bir grup yaşlı kadın, 70 yıl aradan sonra ayrılığın başladığı eski tren istasyonunu ilk kez ziyaret etti.

Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteği, Türkiye'nin Bişkek ve Tiflis büyükelçiliklerinin katkılarıyla, Kırgızistan  Ahıska Türkleri Derneği yönetimi, 14 Kasım 1944'te Kırgızistan'a sürülenAhıska Türklerinden hayatta olan bir grup yaşlı kadının, 70 yıl aradan sonra ilk kez yaşadıkları bölgeyi görmelerine imkan sağladı.

Ahıska şehrinin çıkışında bulunan ve bugün faaliyette olmayan eski tren istasyonunu ziyaret eden kadınlar, raylarda oturarak yaşamlarını yitiren yakınlarının ruhlarına dua etti. Ayrılığın başladığı 1944 tarihini unutmadıklarını dile getiren kadınlar, Ahıska’dan Orta Asya’ya giden bu tren raylarını gördüklerinde çok hüzünlendiklerini belirtti.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşad Şamilov’un başkanlığındaki yaşlı heyeti, aynı gün Ahıska şehir merkezindeki Ahıska (Rabat) Kalesi'ni, kaledeki ibadete kapalı cami, medrese ve müzeyi gezdi. Kalede gördüklerine hayran kalan kadınlar, sarı kubbeli, minaresiz Ahmeddiye Cami önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ahıska’nın görkemli tarihi mekanını gezerken duygulanan kadınlar gözyaşlarına hakim olamazken, vatana dönmeyi istediklerini ifade etti ve Türkiye’ye, kendilerine memleketlerini görme fırsatı verdiği için teşekkür etti.

Ahıska Türkleri

Sovyetler Birliği lideri Stalin, Gürcistan'ın Ahıska bölgesinde bulunan 200 civarındaki köyde yaşayan Türk kökenli vatandaşları tren vagonlarına doldurarak 14 Kasım 1944 tarihinde Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürgün etti.

Sürgünden sonra Orta Asya'ya yerleştirilen Türklere, 1956 yılına kadar bulundukları yerden başka bir yere, yakınlarını bile ziyaret etmelerine izin verilmedi. Stalin'in ölümünden sonra Türkler, Ahıska'ya dönmek için oluşturdukları heyetleri sık sık Moskova'ya göndererek vatana dönüş için izin istedi ancak bir sonuç çıkmadı. 

Türkiye hükümeti, son 10 yılda Gürcistan ve Avrupa Konseyi nezdinde yürüttüğü çalışmaları sonucunda, Gürcistan hükümeti, Ahıska Türklerinin, Gürcistan'a yerleşmelerine izin vermeye başladı. Bununla birlikte Ahıska bölgesine heyet ve şahsi ziyaretler de arttı.

Nüfuslarının günümüzde 500 bin dolayında olduğu sanılan Ahıska Türkleri, yoğun olarak Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, ABD ve Ukrayna'da yaşıyor. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.