"Ahilik, köklü geleneklerimizden bir tanesidir"

"Ahilik, köklü geleneklerimizden bir tanesidir"

Şanlıurfa'da Ahilik Haftası münasebetiyle düzenlenen programda konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Ahiliğin birçok boyutu olan köklü geleneklerinden bir tanesi olduğunu ifade etti.

Şanlıurfa'da Ahilik Haftası münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından tarihi Gümrük Hanı'nda düzenlenen etkinlikte konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Ahiliğin birçok boyutu olan köklü geleneklerinden bir tanesi olduğunu ifade etti.

Programın açılışında konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, ahilik haftasının tüm esnaf ve vatandaşlara hayırlar getirmesini diledi.

Ahiliğin, sadece mesleki dayanışma ve birlikteliği hedefleyen bir yapı olmadığını söyleyen Vali Erin, "Ahilik aslında sadece mesleği dayanışmayı, mesleği birlikteliği amaçlayan bir örgütlenme yapısı olmadığını çok açık bir şekilde görüyoruz. Ahilik; 11. Yüzyıldan itibaren Anadolu'ya gelmeye başlayan atalarımızın yerli ve güçlü sanatkârlar karşısında mesleki dayanışmayı ve güçlenmeyi sağlamak amacıyla belli prensipleri bir araya getirerek oluşturdukları mesleki yardımlaşma örgütüdür. Sadece bundan ibaret değildir. Bunun yanında ekonomik örgüttür. Kültürel boyutu hatta askeri boyutu olan bizim köklü geleneklerimizden bir tanesidir." diye konuştu.

Ahiliğin toplumsal birlik ve beraberliğin devamını sağladığını belirten Vali Erin, "Ahilik teşkilatı bir taraftan meslek mensupları arasındaki yardımlaşma, dayanışmayı, kardeşliği ve İslami evrensel değerleri bir potada bütünleştiren bir kuruluştur. Ahilik, toplumsal birlik ve beraberliğin devamını sağlarken devletin güçlü olarak kalması içinde çok büyük fonksiyonlar icra etmişlerdir. İslam'ın evrensel değerleri olarak ifade edilen, 'Eline, beline ve diline sahip olma' öğüdü yine İslam'dan aldığımız bir talimattır. Diğer taraftan Ahilik; alnını, kalbini, kapını ve sofranı açık tutmayı gerektiren bir teşkilattır. Ahilik Haftası münasebetiyle her vesileyle övündüğümüz tarihimize, atalarımıza ve onların ortaya koyduğu değerlere tekrar dönüp bakmak ve nefsi muhasebemizi yapmak suretiyle kendimize çeki düzen vermenin gerekli olduğunu ifade ediyoruz. Bütün esnaflarımıza, sanatkârlarımıza ve zanaatkârlarımıza bol hayırlı, bol ve bereketli kazançlar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında yarın sabah 09.00'da  Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Binası geleneksel tirit yemeği dağıtacak.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.