"Ahilik insanlık ve ahlak sistemidir"

"Ahilik insanlık ve ahlak sistemidir"

"Ahilik Haftası" dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan, ahiliğin bütün dünya milletlerinin örnek alınması gereken bir insanlık ve ahlak sistemi olduğunu söyledi.

Batman Valisi Hulusi Şahin'in katılımıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda "Ahilik Haftası" dolayısıyla bir program gerçekleştirildi.

'Ahilik' konulu sinevizyon gösterimiyle başlayan programda bir konuşma yapan Ticaret İl Müdürü Sehmus Kalkan, ahiliğin önemine değindi.

Kalkan, "Ahilik esnafımızın hayat anlayışına ve dünya görüşüne uygun olması sebebiyle daha çok esnaf arasında gelişmiş olmakla birlikte esnaf dışından da çeşitli meslek erbabını bünyesinde barındıran, dünyanın en gelişmiş medeniyetlerine kadar yayılan sivil bir yapılanmanın adıdır. Ahilik; geçmişi tasavvuf ve ahlak kurallarıyla belirlenmiş, çalışmayı bir tür ibadet olarak telaki eden sınai, ticari, askeri, ekonomi, eğitsel ve kültürel faaliyetlerde bulunan ve toplumu temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşudur." dedi.

"Ahilik bir ahlak sistemidir"

Günümüzün yükselen değerlerin önemli bir kısmının özünde ahiliğin temel ilkelerinin yattığını belirten Kalkan, "Bir milletin devamlılığı, geçmişte geliştirdiği temel idealler ve müesseseleriyle olan bağlarını sürdürmesine bağlıdır. Ahilik milletimizin tarihsel süreç içerisinde de birleştirici bir sosyal kurum vazifesini görmüştür. Hep birlikte sahipleneceğimiz ve en büyük sermayemiz olan birlik ve beraberliğimizin daha da güçlenmesi için çıraklık, kalfalık ve ustalık merhalelerinden geçen kardeşlerimizin ahilik ilkeleri doğrultusunda yetiştirilmesi, iş ahlakının benliğimizde oluşması ülkemizin geleceği açısından da büyük önem arz etmektedir. Ahilik sadece milletimizin değil bütün dünya milletlerinin örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir." diye konuştu.

32. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında düzenlenen programa, Vali Şahin'in yanı sıra Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, BATSO Başkanı Abdulkadir Demir,  Ticaret İl Müdürü Sehmus Kalkan, esnaf oda başkanları, kamu kurum müdürleri, esnaflar, STK temsilcileri ve iş adamları katıldı.

Programın ardından ilin ahisi, ilin kalfası ve ilin çırağı ile mesleğinde 25 yılını tamamlamış esnaflara plaket ve ödüller takdim edildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.