Afganistan'da kurbanlık fiyatları el yakıyor

Afganistan'da kurbanlık fiyatları el yakıyor

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla Afganistan'ın başkenti Kabil’in Kampani bölgesindeki hayvan pazarında yoğunluk yaşanıyor.

  Bazı esnaflar köylerden getirdiği hayvanları ellerinde kalmaması için ana caddeler ve araçlar üzerinde satışa sunuyor. Kurban kesmek isteyen vatandaşlar ise fiyatların yüksek olmasından dert yanıyor. 

Fakirliğin boy gösterdiği Afganistan'da, Kurban Bayramı hazırlıkları hızla devam ediyor. Kimi vatandaşlar uygun bir fiyata kurbanlık alabilmek için hayvan pazarını tekrar tekrar geziyor, kimi ise fiyatların yüksek olmasından dolayı evine eli boş dönüyor. 

Hayvan pazarına kurbanlık almaya gelenlerden Seyit Nur Rahman, vatandaşların eskisi gibi hayvan almaya gelmediğini kaydetti. Pazarın sakin olmasını kurbanlık fiyatlarının yüksek oluşuna bağlayan Rahman şöyle devam etti: "Geçen yıllara göre hayvan pazarları baya sakin. Bunun nedeni de işsizlik oranının yüksek olması ve vatandaşların işsizlik yüzünden ülkeyi terk etmeleri. Bir de pazarda hayvan var, ama satıcılar fiyatları çok yüksek tutuyor. Fiyatlar geçen seneye göre nerdeyse yüzde 50 fazla." 

Ülkenin kuzeyindeki Şibirgan vilayetinden satılık hayvan getiren esnaf Abdul Gani ise pazarda müşterinin çok az olmasından şikayet ediyor. Gani, sıkıntısını şu sözlerle dile getiriyor: "Normalde her sene hayvanlarımı satmak için başkente geliyorum. Bu sene Pazar renksiz. Geçen sene yaklaşık 50 hayvan satmıştım, ama şu an 10 tane bile satamadım. Halkta para olmadığından dolayı kurbanlık alamıyor." 

Gani, bu seneki kurbanlık fiyatlarına da değindi. Küçükbaşların 5 bin Afganiden (yaklaşık 80 dolar) başlayıp 15 bin Afganiye (yaklaşık 240 dolar) kadar satıldığını ve büyük başların ise 30 bin Afganinden (yaklaşık 470 dolar) 90 bin Afganiye (1400 dolar) kadar satıldığını aktardı. 

Afganistan’da Kurban Bayramı'nda maddi imkanı olanlar paralarına göre büyükbaş veya küçükbaş hayvan kesebiliyor. Birçok vatandaşın ise kurbanlık almaya gücü yetmiyor.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.