Afganistan'da kadınlar artık direksiyon başında

Afganistan'da kadınlar artık direksiyon başında

Büyük bölümünde fiilen Taliban'ın hüküm sürdüğü ve kız çocuklarının birçok ilçede okula bile gidemediği Afganistan'da kadınlar, kendi haklarını savunmak için mücadele veriyor.

Taliban yönetimi altında uzun bir dönem kötü muameleler gören kadınlar, ülkenin birçok bölgesinde burka giymeleri için hala baskı görüyor. Ülkenin bazı kesimlerinde her ne kadar kendilerine yönelik şiddet olayları azalsa da kadınların toplumsal faaliyetlere katılımı engelleniyor.

Afganistan'da yıllar süren iç savaş döneminde evlerine kapanmak zorunda kalan kadınlar, yavaş yavaş çalışma hayatına da katılıyor. Kadınlar artık gerek kamuda gerekse de özel kurumlarda çalışmak için iş ararken sosyal faaliyetlerden geri kalmıyor.

Ülkenin kuzeyindeki Cevizcan vilayetinin merkezi Şibirgan'da açılan kadınlara özel sürücü kursunda 64 kadın direksiyon başına geçmek için eğitim alıyor.

Kurs kurucusu Zuya Zalal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların da erkekler gibi araba kullanması gerektiğini belirterek bu nedenle sürücü kursu açma kararı aldıklarını söyledi.

Kursa ilk etapta 64 kadının kaydolduğunu ifade eden Zalal, ikinci etap için de şimdiden onlarca kadının başvurduğunu kaydetti.

Zalal, direksiyon başına geçerek araba kullanmanın kadınlar için böyle bir durumda zor olduğunu, zamanla bu sıkıntıların geçeceğine inandıklarını vurguladı.

- Ülkede kadınların çalışmasına olumlu bakılmıyor

Kursiyerlerden Güzel Barlas da ''Bizim toplumumuzda kadınların çalışmasına olumlu bakılmıyor, biz kadınlar da böyle düşüncelere karşı mücadele etmemiz lazım, bunun için de sürücü kursuna kaydoldum, kadınların da araba kullanmasına ihtiyaç var, acil bir durum karşısında erkeklerin evde olmadığı zamanlarda kadınların araba kullanması yararlıdır'' diye konuştu.

Barlas, kadınların da neler yapabileceğini gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bir diğer kursiyer Ferişte Rahmanyar da Afganistan'da kadınlara karşı şiddetin arttığını ve çeşitli nedenlerle kadınların öldürüldüğünü vurgulayarak ayrıca kadınların araba kullanmasına çoğu ailenin izin vermediğini aktardı.

Rahmanyar, ''Ülkemizde kadınlara karşı her türlü tehdit bulunuyor, biz bu tehditlere rağmen haklarımızı savunuyoruz'' dedi.

- Afganistan'da kadınların durumu

Taliban döneminde evlerine hapsedilen Afgan kadınları hala erken yaşlarda evlendiriliyor ve genellikle ortalama beş çocuk sahibi oluyor. Bazı verilere göre Afganistan dünyada doğum oranının en yüksek olduğu ülkelerin arasında yer alıyor.

Eğitim, Taliban'ın iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana Afganistan'ın en başarılı olduğu alan olarak görülüyor.

Taliban döneminde kadınların okula gitmesi ve çalışması yasaklanırken Dünya Bankası'nın 2014 yılı verilerine göre Afganistan’da kız çocuklarının yüzde 36'sı okula gidiyor. Fakat kızların çoğu eğitimlerini yarıda bırakıyor. Resmi istatistiklere erişim zor olsa da yetişkin kadınlar arasında okuma yazma oranının hala çok düşük olduğu biliniyor.

Bu sayede üniversitede, lisede okuyan birçok kadın bilinçli bir Afgan kadını olarak iş hayatına ve siyasi hayata atılıyor.
Afganistan Merkezi İstatistik Kuruluşu'nun 2009 verilerinde, kadınların erkeklere oranla daha hızlı istihdam edildikleri görülüyor. Bu oranın artması durumunda, 2020'ye kadar kadın çalışanların sayısının yüzde 40'ın üzerinde olması bekleniyor.

Tüm bu ilerlemelere rağmen, kadına şiddet ülkenin hala en önemli sorunlarından biri. Merkezi İstatistik Kuruluşu'nun 2010 yılı raporlarına göre, dayak, zoraki evlilik ve ekonomik destek yoksunluğu kadınlara şiddet listesinin ilk üç sırasında yer alıyor.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.