Afgan polislerin eğitimi Türkiye'den

Afgan polislerin eğitimi Türkiye'den

Türkiye 2001'den beri 5 binden fazla Afgan polisini bizzat eğitti.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği İçişleri Bakanlığı Müşaviri İlker Türkbayrak, Afganistan ile Türkiye arasındaki dostluğun geçmişe dayandığını, Mustafa Kemal Atatürk ve Amanullah Han döneminde ise bu ilişkilerin daha da güçlendiğini ve artarak bugünlere kadar geldiğini belirtti.

Türkiye'nin, her zaman Afganistan'ın yanında olduğunu ve onu kadim bir dostu olarak gördüğünü ifade eden Türkbayrak, yardımları da bu dostluk gereği yaptığını kaydetti.

95 farklı alanda polis eğitimi

Türkbayrak, Türkiye İçişleri Bakanlığı olarak, Afganistan'ın polis eğitimine önem verdiklerini vurguladı.

İki ülke içişleri bakanlıkları arasında 2001'de yapılan anlaşma kapsamında Afgan polislere 95 farklı alanda eğitim verildiğini dile getiren Türkbayrak, bu sayede içişleri personelinden bin 826 kişinin hizmet içi eğitime tabi tutulduğunu aktardı.

Türkbayrak, 2011'de de iki bakanlık arasında yapılan mutabakatla polis eğitimi konusunda yeni bir aşamaya geçildiğini ve Sivas'taki Polis Eğitim Merkezi'nin (POEM) Afgan polislerin eğitimi için tahsis edildiğini söyledi.

POEM'de 2011'den bugüne, 6 aylık periyodlarla 4 dönem erkek, 7 dönem de kadın polis adayları için toplam 11 dönem kurs verildiğine dikkati çeken Türkbayrak, kurslardan mezun olanların komiser yardımcısı olarak ülkelerinde görev yaptığının altını çizdi.

3 bin 511 polise eğitim verildi

Türkbayrak, POEM'de şu ana kadar bin 954'ü erkek polis adayı, bin 335'i kadın polis adayı ve 222'i polis eğitmeni olmak üzere 3 bin 511 kişiye eğitim verildiğini dile getirdi.

Afganistan'da 157 bin polisin görev yaptığı bilgisini paylaşan Türkbayrak, ''Afgan polislerin yaklaşık 3 binini kadın polisler oluşturuyor, rakamlara baktığımızda Afgan kadın polislerin yarısı Türkiye'de eğitildi, bizim için çok büyük gurur.'' diye konuştu.

Türkbayrak, gelecek 4 yılda Afgan Polis Teşkilatı'nda kadın polislerin rolünün artırılmasının planlandığını, bunda Türkiye'nin büyük bir payının bulunmasının kıvanç verici olduğunu belirtti.

Rütbeli polis personeline eğitim

Ayrıca 2015'te de bakanlıklar arasında yapılan yeni bir anlaşmayla rütbeli 60 polisin, Ankara Polis Akademisi'nden mezun olduğunu ve 20'sinin de bu yıl eğitmen olarak Türk gönderildiğini belirten Türkbayrak, sözlerini şöyle tamamladı:

''Afganistan'da polislerin eğitimine çok önem veriyoruz, bu ülkede huzur ve refah sağlanırsa ülke kalkınır ve her açıdan gelişir, Türkiye olarak bundan sonra da polis eğitimine devam edeceğiz, Afganistan ile askeri iş birliğimiz de çok eskilere dayanıyor, Afganistan ulusal ordusunun ilk eğiticileri, Mustafa Kemal Atatürk tarafından gönderilen Türk subaylardır.''

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.