Afgan Halk Meclisi: Ramazan hatırına Müslümanlar arasındaki savaş bitsin

Afgan Halk Meclisi: Ramazan hatırına Müslümanlar arasındaki savaş bitsin

Müslümanlar arasında 18 yıldır devam eden kavgada kazanan yok, ölen çok

Afganistan'ın başkenti Kabil'de üç gün süren Barış İstişare Toplantısı, katılımcıların kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısıyla son buldu. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, şartlı olarak bu çağrıya yanıt vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Aralarında siyasi parti ile kabile liderleri, kanaat önderleri ve din adamlarının da bulunduğu yaklaşık 3 bin 200 kişi, 18'inci yılına giren savaşın sonlandırılmasının yollarını aradı. Üç gün süren Halk Meclisi toplantısının sonuç bildirgesinde, hükümete ve Taliban örgütüne hitaben "İki taraf da ivedilikle ateşkes ilan etmeli ve hayata geçirmelidir." denildi. Çağrıda tarafların Ramazan ayından önce silah bırakması istendi.

Afgan lider Gani, 'adil ve meşru bir talep' olarak nitelediği ateşkes çağrısına uymaya hazır olduğunu ancak tek taraflı olamayacağını altını çizerek ifade etti. Gani, "Eğer Taliban ateşkese tamamen hazırsa, teknik ayrıntıları görüşebiliriz." diye konuştu.

Katar'da, Amerika Birleşik Devletleri temsilcileri ile ayrı barış görüşmeleri yürüten Taliban örgütünden Gani'nin açıklamalarına henüz bir yanıt gelmedi.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ile Doha'da masaya oturan Taliban temsilcileri Afganistan'daki Amerikan askerlerinin çekilmesini istiyor, Washington ise ateşkese öncelik veriyor.

Afganlar arasında, Taliban'ın ABD ile bir anlaşmaya varması halinde sözünde durmayacağı, kadın hakları ve basın özgürlüğü gibi konularda kat edilen yoldan geri dönüleceği endişesini taşıyanlar da var.

Halk Meclisi toplantılarındaki onlarca kadın da bu hususlardaki kaygılarını ve kırmızı çizgilerini paylaştı.

Taliban örgütü 'ABD'nin kuklası' olarak gördüğü Afgan lider Gani ile görüşmeyi reddediyor.

Örgüt, Gani'nin geçen Ramazan ayında, 8 günlük tek taraflı ilan ettiği ateşkese karşılık Ramazan Bayramı'nda 3 gün silah bırakmış, 2001'deki Amerikan işgalinden sonra ilk kez taraflar karşılıklı ateşkesi hayata geçirmişti.

Tuba Altunkaya-Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.