"AFAD bütün dünyada gıptayla izleniyor"

"AFAD bütün dünyada gıptayla izleniyor"

AFAD Başkanı Oktay, doğal afetlere müdahale konusunda çok büyük ilerleme kaydettiklerini belirterek, "AFAD bütün dünyada gıptayla izleniyor" dedi.

AFAD Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine, Van'da depremin yaşandığı ilk yıldan itibaren yaptıklarını gözden geçirmek ve bütün Türkiye'de afet farkındalığı oluşturmak, afetlere daha hazırlıklı olmayı sağlamak istediklerini söyledi.

Aynı acıların tekrar yaşanmaması için doğal afetlere daha hazırlıklı olunması gerektiğine dikkati çeken Oktay, afetlere müdahale anlamında bugün çok daha hazır olduklarını, kurdukları sistemle anında olaylara müdahale imkanlarının bulunduğunu aktardı. 

28 ayrı alanda barınma, gıda, iletişim, haberleşme, finansman, sağlık, raporlama konularında hazırlık yaptıklarını dile getiren Oktay, "Düne göre çok çok daha hazırız. 1999 depremiyle 2011 Van depremini karşılaştırdığımızda kıyaslanamayacak bir fark var. Bugün 2011 yılına kıyasladığımızda da çok ötesine geçtik ve bu bütün dünyada gıptayla izlenen bir durum" dedi.

"Afet bilincini oluşturmak istiyoruz"

Afet olmadan konutların, binaların, okulların, iş yerlerinin, altyapının ve kentlerin daha sağlam hale getirilmesi konusunda çalışma yaptıklarını belirten Oktay, şöyle devam etti:

"81 ilde nasıl tehlikeler varsa tamamını belirliyoruz. 2014'te bunun pilot çalışmasını tamamladık ve bütün ülkeye yayıyoruz. 2016'de bunlar tamamlandıktan sonra en riskli olan tehlikenin azaltılması ya da yok edilmesiyle ilgili projeleri geliştiriyor ve bunları uyguluyor olacağız. Buna deprem olarak bakılmasın, sel, iklim değişikliğiyle ilgili gelen sıkıntılar, insan kaynaklı afetler de bunun içinde. Türkiye'yi daha güvenli hale nasıl getirebiliriz bunun çalışmasını yürütüyoruz. Van'da vermek istediğimiz mesaj şu 'Biz hazırız, siz hazır mısınız?' Afet bilincini oluşturmak istiyoruz." 

AFAD Başkanı Oktay, insanların afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında yapmaları gerekenler konusunda eğitim almasını istediklerini vurgulayarak, "2014'te 4 milyon ailemizi, 1.5 milyon öğrencimizi, 80 bin öğretmenimizi eğittik. Bunlar artarak devam edecek" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.