Adana'da gün ağarırken ciğer kebabıyla kahvaltı geleneği 100 yıldır sürüyor

Adana'da gün ağarırken ciğer kebabıyla kahvaltı geleneği 100 yıldır sürüyor

Kebap kenti Adana'nın tarihi Kazancılar Çarşısı'ndaki ciğer kebabıyla gün ağarırken kahvaltı yapma geleneği, 100 yılı aşkındır sürüyor.

Zengin mutfağı ve kebap geleneğiyle ünlü kentin tarihi dokusu içinde yer alan çarşıdaki Ciğerciler Sokağı'nda günün ilk ışıklarıyla tatlı bir telaş başlıyor.

Mangallarını kuran esnaf, bir yandan ciğerleri şişe saplarken, diğer yandan da etrafına tabure dizilmiş küçük masaların üzerini bol soğan, domates ezmesi ve yeşilliklerle donatıyor. Kentin ünlü şalgam suyu da masanın baş köşesindeki yerini alıyor. 

Müşterilerin gelmeye başlamasıyla "duman altı" olan sokakta vatandaşlar, geleneksel kahvaltı masasındaki zeytin, peynir ve reçel gibi ürünler yerine bol acılı ciğer kebabı yiyor, çay yerine şalgam suyu içiyor.

Ciğerciler Sokağı'ndaki esnaftan 40 yaşındaki Seyfettin Danış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok küçük yaşlardan beri bu işi yaptığını söyledi.

Sabaha hazırlık için yoğun mesai harcadıklarını ifade eden Danış, şöyle konuştu:

"Geceden hazırlıklara başlıyoruz ve sabaha karşı da müşterilerimize hizmet vermeye çalışıyoruz. İsteyen içeceğini de yanına alıp gelebiliyor. Biz müşterilere ciğer ve kebap servisi yapıyoruz. Burası en az 100 yıllık bir mekan, atalarımızdan Adanamıza miras kalmış tarihi bir değer. İşimizden ve kazancımızdan çok memnunuz. Zaten eşimiz dostumuz gelse bize yeter."

Ciğer kebabı için İstanbul'dan geldi

Gün ağarmadan ciğer kebabı yemek için İstanbul'dan Adana'ya gelen Seyfettin Asal ise Adanalıların her gün sabah 04.00 civarında kalkıp Kazancılar Çarşısı'na geldiğini, kendisinin de bu zevki tattığını belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.