Açlık grevindeki Filistinli için Arap gazetecilere çağrı

Açlık grevindeki Filistinli için Arap gazetecilere çağrı

Arap Gazeteciler Birliği, gazeteci Kıyk'ın hayatının kurtarılması için Arap gazetecilere çağrı yaptı

Arap Gazeteciler Birliği, 85 gündür açlık grevi yapan tutuklu Filistinli gazeteci Muhammed el-Kıyk'ın hayatının kurtarılması için tüm Arap gazetecilere acil harekete geçme çağrısı yaptı.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Filistinli gazeteci Kıyk ile dayanışma amacıyla Mısır'ın başkenti Kahire'de yarın destek gösterisine katılma daveti yapılarak "Tüm Arap gazeteci sendikalarını, derneklerini ve insan hakları örgütlerini, Muhammed el-Kıyk'ın hayatını kurtarmak için acil hareket etmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Kıyk'ın her an ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, Kıyk'ın özgürlük talebinin İsrail tarafından reddedildiği ve Filistin hastanelerinde tedavisine engel olunduğuna işaret edildi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, dün de Kıyk'ın tedavisi için bir Filistin hastanesine nakledilmesi talebini reddetmiş, bunun üzerine Filistin İslami Hareketi lideri Raid Salah, süresiz açlık grevine başladığını ve imkanı olanları da açlık grevi eylemlerine katılmaya çağırdığını duyurmuştu.

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kıyk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kıyk'ın "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.