Acemi kasaplara ‘kurban nasıl kesilir’ eğitimi

Acemi kasaplara ‘kurban nasıl kesilir’ eğitimi

Kurban bayramında acemi kasapların önünü kesmek için harekete geçen Esenler Belediyesi, vatandaşlara ‘Kurban kesim elemanı yetiştirmek ve geliştirme’ adı altında seminer düzenledi, eğitimlerde başarılı olan kursiyerlere sertifika verdi.

Esenler Belediyesi, Kurban bayramında yaşanan kazaları en aza indirerek kurban kesimlerinin daha sağlıklı ve düzenli yapılabilmesi için ücretsiz Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme’ kursu açtı. Uygulamalı ve teorik olmak üzere iki aşamalı eğitimden geçirilecek olan kursiyerler, kurban kesimiyle ilgili mezbaha bilgileri ve uygulama eğitimleri aldı. Teorik eğitimin tamamlanmasının ardından tüm kursiyerlere Küçükoğlu Tesislerinde profesyonel kasaplar tarafından kesim öncesi muayene, zapturapt, kesim işlemi, şişirme, tulum çıkarma ve açma yöntemlerinde eğitim verildi.

Acemi kasaplara veterinerlik hakkında bilgi veren Esenler Belediyesi Veteriner Hekimi Muhammet Efe, “Takriben 8 yıldır ilk defa düzenlenen kurbanlık hayvanların kesimiyle ilgili seminer düzenledik. Bu seminerler sonucunda insanların kendi kurbanlarını daha uygun koşullarda kesmeleri için eğitim veriyoruz. Seminer sonrasında Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle sertifika veriyoruz” dedi.

“KESİM SIRASINDAKİ YARALANMALARI EN AZA İNDİRMEK İSTİYORUZ”

Verilen eğitimlerde ilk hedeflerinin insan sağlığı olduğunu dile getiren Efe, “İnsan sağlığı bizim için en önemli unsur olduğu için bu semineri düzenliyoruz. İnsan sağlığı konusunda eğitim kapsamında ilk yaralanmalarda müdahale dersleri verildi. İnsan yaralanmalarının önüne geçilsin diye hayvan kontrolü konusunda özellikle eğitim verildi. Aksi bir durum olduğu zaman Sağlık Bakanlığı ekipleri ve belediyemizin ekipleri bayram boyunca 24 saat hizmet verecek” diye konuştu.

“KAÇAK KESİM BİRÇOK AÇIDAN ZARARLI”

Sekiz yıldır kaçak kesimlerle uğraştıklarını belirten Efe, şunları söyledi: "Kaçak kesimin önüne geçmek istiyoruz. Bu konuyla ilgili hem vatandaşlar hem de kesiciler eğitiliyor. Hayvanların kaçak kesim yapılması, insan sağlık, hayvan sağlığı ve bulaşıcı hastalıklar açısından zararlıdır. Uzun süredir yapılan bu çalışmalarla birlikte insanlar bu konuları bilinç altlarına yerleştirdi. Artık bu seminerlerle ilçemizde bu işin ehli olan vatandaşlarımız çoğalıyor.”

“ESENLER BELEDİYESİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM”

Kurban kesim elemanı olmak için seminere katılan Fatih Ateş, “Bugün aldığımız eğitimlerde dini, veteriner ve sağlık konusunda bilgi aldık. Şimdi ise uygulamalı olarak kesim eğitimi alıyoruz. Ben uzun yıllardan beri bu işi yapıyorum. Bu konuda sertifika verdiği için Esenler Belediyesine çok teşekkür ederim” dedi.
Seminere katılan başka bir kursiyer Kemal Baş ise, “Burada aldığımız eğitimleri Allah nasip ederse bayramda kurban edeceğimiz hayvanlar üzerinde uygulayacağız. Kurslarda dini, veterinerlik ve sağlık konusunda bilgi aldık. Sağlık açısından hayvanın nerelerini yiyebiliriz, nerelerini yiyemeyiz onları öğrendik. Son olarak uygulamalı olarak öğrenmek için bu tesise geldik” diye konuştu.

Eğitim sonrası kursiyerlere Esenler Halk Eğitim Merkezi tarafından Kurban Kesim Elemanı sertifikası verilecek. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.