AB'nin sığınmacılar için kota sistemi teklifi

AB'nin sığınmacılar için kota sistemi teklifi

Avrupa Parlamentosunda, AB Komisyonu'nun birlik ülkelerine ayak basan ve uluslararası korunma ihtiyacı duyan sığınmacıların dağıtımı için önerdiği kota sistemi tartışıldı

Avrupa Parlamentosunda (AP), "AB Komisyonunun sığınmacılar için kota sistemi teklifi" tartışıldı.

AP Genel Kurulunda yapılan tartışmada  AB Komisyonu Kurumlar Arası İlişkiler, Temel Haklar ve Hukukun Üstünlüğünden Sorumlu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, komisyonun sığınmacıların yer değiştirmesi konusunda bir acil durum mekanizması kurulması yönünde teklif sunacağını açıkladı. 

Timmermans, "Yasal olmayan göçler mücadele etmek sınırlarımızı korumak ve hayatlarımızı kurtarmak anlamına geliyor. Bu aynı zamanda sığınma hakkına ilişkin kuralların doğru uygulanması demek. Bu konuda üye ülkelerin taahhütlerine ihtiyacımız var" dedi.

AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Dimitris Avramopoulos da "Yakın çevremiz ateş altında ve Avrupa bu istikrarsızlık dönemlerinde bir sığınak olarak kullanılıyor" diye konuştu.

Genel kurulda konuşan Avrupa Birleşmiş Sol Grubu (GUE/NGL) üyesi Alman parlamenter Gabriele Zimmer ise kota teklifinin sığınmacılara karşı baskıcı bir tutum olacağını belirterek "Onlar olağanüstü zorluklarla karşılaşan insanlar. Onlara baskı yapmak sorunların çözümüne yardımcı olmaz, bu ancak daha çok terörist ortaya çıkarır" ifadelerini kullandı.

Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi (EFDD) grubu üyesi İngiliz parlamenter Nigel Farage AB'nin ortak sığınmacı politikasının hiçbir güvenlik kontrolünü gerçekleştirmediğini savundu. Farage, "DAEŞ bu politikayı ülkelerimize sızmak ve büyük tehlikeler oluşturmak için kullandı" dedi.

AB Komisyonu'nun yeni göçmen stratejisine göre birlik ülkelerine ayak basan ve uluslararası koruma ihtiyacı duyan sığınmacıların dağıtımı için kota sistemi önerildi. Üye ülkelerin nüfusları, gayri safi yurt içi hasılaları, işsizlik oranları ve geçmişte aldıkları sığınma başvuruları değerlendirilerek belirlenen kotalardan İngiltere, İrlanda ve Danimarka muaf tutuldu.

AB Komisyonu bu kapsamda 2015-2016 döneminde 20 bin sığınmacıyı üye ülkelere belirlenen kotalar uyarınca dağıtmayı hedefliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.