ABD'ye yeni İslam Üniversitesi
ABD’de kendi aralarından ilahiyatçı yetiştirmek isteyen Müslümanlar bir üniversite kuruyor
Geleneksel Sünni İslam düşüncesini bugünün ihtiyaçlarıyla birleştirerek öğretmek amacıyla 1996’da kurulan Zaytuna Enstitüsü, 2010 sonbaharında adını Zaytuna College olarak değiştirip üniversite olarak hizmet vermeye başlayacak.
Enstitü broşürlerinde kadın, erkek, Müslüman veya gayrımüslim ayrımı yapmaksızın öğrenci kabul edileceği yazıyor. Ayrıca ABD’deki en iyi ilahiyat fakülteleri ve yüksek eğitim enstitüleriyle yarışabilecekleri konusunda da iddialılar: “Laik ve dindar arasında bir ayrım yapmıyoruz. Öğrencilerimizin İslami bilgiyi, dinamik ve üretken bir şekilde kurgulayabileceğine inanıyoruz.”
‘Müslüman Georgetown’ olarak tanımlanan girişim, modern koşullarla dini metinlerin birleştirilmesine olan ihtiyacın altını çizen dünya çapındaki saygın akademisyen ve ilahiyatçılar tarafından da destek görüyor.
Lisans eğitiminde öğrenciler Kur’an, hukuk, yasa teorisi, din bilgisi, hadis bilimi, İslamî ruhaniyet ve Arapça dersleri alacak. Bunların yanı sıra tarih, edebiyat, felsefe, siyaset bilimi, ekonomi ve sosyoloji dersleri de verilecek.
Yabancı ülkelerdeki okulları tercih edecek öğrenciler için bir alternatif olması beklenen üniversite, İslam üzerine dersler veren Yale ve Stanford gibi Amerikan üniversitelerine rakip olmayı planlıyor. Enstitüden İmam Zahid Şakir, “El Ezher ve ABD’deki diğer eğitim kurumları gibi olmak istiyoruz” diyor. İlk sene 30 öğrenciye eğitim verilecek ancak daha sonra her yıl bu sayıya 50 öğrenci daha eklenecek. İlk yılın bütçesi üç milyon ABD doları olarak hesaplandı. Ancak en büyük masraf, 30 milyon dolarlık bir vakfın kurulması ve 20 milyona da arsa satın alınması olarak gösteriliyor.
Taraf
