'ABD'nin İHA'ları hedefleri tutturamadı' iddiası

'ABD'nin İHA'ları hedefleri tutturamadı' iddiası

ABD'nin deniz aşırı ülkelerde insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin yüzde 90'a yakınının hedeflenen kişiler olmadığı iddia edildi.

ABD'nin deniz aşırı ülkelerde insansız hava araçlarıyla (İHA) gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin yüzde 90'a yakınının hedeflenen kişiler olmadığı iddia edildi.

ABD'de, 11 Eylül saldırılarından sonra terörle mücadele amacıyla eski Başkan George W. Bush döneminde başlatılan ve Başkan Barack Obama döneminde ağırlık verilen İHA programının, hedeflenen kişilerden daha çok masum sivillere zarar verdiği öne sürüldü.

The Intercept adlı internet sitesinin isimsiz bir kaynağa dayanarak yayımladığı yazıya göre, ABD ordusunun İHA'larla yaptığı saldırılarda, Beyaz Saray'ın ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un bildirdiğinden daha fazla sivil hayatını kaybetti. 

Obama'nın, İHA savaşında "ölümcül bürokrasisi"nin listelendiği yazıda, bazı belgelerin İHA'larla yapılan özel operasyonun ilk 5 ayında hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 90'ının hedeflenen kişiler olmadığını gösterdiği savunuldu.

Yazıda, İHA'larla gerçekleştirilen özel operasyonlarda öldürülen 200 kişiden sadece 35'inin hedeflenen kişi olduğu iddia edildi.

Aralık 2013'te Yemen'deki bir İHA saldırısında 14 kişinin düğün sırasında öldürüldüğü hatırlatılan söz konusu yazıda, Pakistan'da ailelerin İHA saldırısı ihtimali nedeniyle çocuklarını okula göndermediği bilgisine yer verildi.

Saldırılardaki her bir hedefin bizzat Başkan Obama tarafından onaylandığı, program için en büyük ilham kaynağının "coğrafya" olduğu ileri sürüldü.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.